Με βουρκωμένα πρόσωπα άλλα και απέραντη ευγνωμοσύνη για το μεγάλο θαύμα της σωτηρίας της Μονής Οσίου Δαυίδ, επέστρεψαν σήμερα οι μοναχοί που είχαν εκκενώσει το μοναστήρι.

Η τρομερή πυρκαγιά που κατακαίει τη Βόρεια Εύβοια τις τελευταίες δυο μέρες, έφτασε ως τον Όσιο Δαυίδ, έκανε στάχτη όλο το δάσος που βρίσκεται ολόγυρα και κυριολεκτικά «έγλυψε» τους τοίχους του μοναστηριού. Όμως κατά θαυμαστό τρόπο η Μονή δεν έπαθε τίποτα στο εσωτερικό της.

Οι μοναχοί είχαν εκκενώσει το μοναστήρι από εχθές το μεσημέρι, μετά από κατεπείγουσα εντολή του Μητροπολίτη Χαλκίδας Χρυσόστομου. Έμειναν πίσω μόνο δύο Πατέρες μαζί με λίγους άνδρες της Πυροσβεστικής, για να διασφαλίσουν την απομάκρυνση των τίμιων λειψάνων και των ιερών εικόνων και το απόγευμα της ίδιας μέρας εκκένωσαν και αυτοί τον χώρο.

Οι εικόνες από την επιστροφή τους στο πολυαγαπημένο τους μοναστήρι, μιλούν από μόνες τους. Οι Πατέρες της Μονής φαίνονται συγκινημένοι, καταπονημένοι, με θλίψη για την καταστροφή του τόπου, αλλά και καρδιακή δοξολογία στο θαύμα του Οσίου Δαυίδ και του Οσίου Ιακώβου Τσαλίκη, που δεν άφησαν τη μονή τους να γίνει παρανάλωμα του πυρός.

Επιστρέφουν, μεταφέροντας στα χέρια τις εικόνες και τα ιερά λείψανα που είχαν πάρει μαζί τους για να τα σώσουν, και νοιώθουν συντριβή για την ευλογία που τελικά μπόρεσαν να αγιάσουν με αυτά το μοναστήρι για ακόμη μια φορά, μετά το πέρασμα του πύρινου ολέθρου.

Ο Ηγούμενος Γέροντας Γαβριήλ, μίλησε για το θαύμα της σωτηρίας της Μονής Οσίου Δαυίδ από την καταστροφική πυρκαγιά, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι ένα Θαύμα του Θεού. Αυτό που είναι σπουδαίο και σημαντικό να πούμε είναι:

Μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα. Η Μονή του Οσίου Δαυίδ είναι ένα πνευματικό λιμάνι, στο οποίο κατέφευγαν και καταφεύγουν χιλιάδες πιστοί.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι όταν το πληροφορήθηκαν, προσευχήθηκαν στον Θεό για την σωτηρία της Μονής και ο Θεός άκουσε τις προσευχές τους και παρόλο που οι φωτιές με μέγεθος τεράστιο κάψανε γύρω από την Μονή τα πάντα, η Μονή, αυτή τη στιγμή, είναι ανέπαφος».

Και πραγματικά είναι μεγάλη αλήθεια τα όσα είπε ο Ηγούμενος Γαβριήλ. Όσο η θηριώδης φωτιά απειλούσε τη Μονή, η είδηση διαδόθηκε σε όλο το διαδίκτυο, οι χριστιανοί ευαισθητοποιήθηκαν και ένα κύμα θερμών προσευχών κατάφερε να την απομακρύνει.

Γιατί πραγματικά αυτό το μοναστήρι είναι ένα τεράστιας σημασίας πνευματικό λιμάνι που αναπαύτηκαν και βρήκαν ανακούφιση χιλιάδες πονεμένες ψυχές. Εκεί έζησαν και ασκήτεψαν δύο μεγάλοι Άγιοι, ο Όσιος Δαυίδ και ο Όσιος Ιάκωβος ο Τσαλίκης, αλλά και ο φωτισμένος γέροντας Κύριλλος, που ήταν Ηγούμενος μετά τον γέροντα Ιάκωβο.

Και όπως φαίνεται, οι Άγιοι δεν θέλησαν να αφήσουν τον τόπο τους απροστάτευτο.

Πηγή φωτογραφιών: Sofia Kalogirou

 

Πηγή: sportime.gr