Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Παράνομη η απαγόρευση κυκλοφορίας! Παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα!

 

rosia antedrase gia ton charti 01    

Γερμανοί και Ολλανδοί δικαστές αποφάσισαν ότι είναι παράνομη η απαγόρευση κυκλοφορίας

Απόφαση-κόλαφος γερμανικού ανώτατου δικαστηρίου ακυρώνει τελεσίδικα κυβερνητικά μέτρα με πρόσχημα την πανδημία

Απόφαση-χαστούκι στον ολοκληρωτισμό που γεννούν τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία με πρόσχημα την πανδημία, μέτρα που, όταν επιβάλλονται οριζόντια, πληγώνουν την ίδια τη δημοκρατία και συγχρόνως τσακίζουν την οικονομική δραστηριότητα, έλαβε γερμανικό δικαστήριο. Με την απόφαση να αποτελεί, βέβαια, φάρο ελπίδας μέσα στο σκοτάδι που επιβάλλουν τα συστημικά κέντρα αποφάσεων, εργαλειοποιώντας τον νέο κορονοϊό.

Επί της ουσίας, λοιπόν, ακυρώθηκε η απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε πόλη κρατιδίου της Γερμανίας, καθώς, όπως έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βάδης-Βιρτεμβέργης, «δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς» και κρίθηκε «απλουστευτική και χωρίς διαφοροποιήσεις». Πρόκειται, δε, για τελεσίδικη απόφαση, η οποία ακυρώνει απόφαση της τοπικής κυβέρνησης για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, κάνοντας δεκτή την προσφυγή γυναίκας από την πόλη Τίμπινγκεν. Αυτό που αναμένεται πλέον είναι να εκδοθεί το πλήρες κείμενο της απόφασης, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων αναφέρονται σε αυτήν.

Σύμφωνα, πάντως, με την Deutsche Welle, η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρο το κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης, με βάση την επιδημιολογική εικόνα, κρίνεται «απλουστευτική και χωρίς διαφοροποιήσεις», ενώ δεν θεωρείται επαρκής τεκμηρίωση «ο φόβος για μια εκθετική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων».

Αυτό σημαίνει ότι οι δικαστές δεν απορρίπτουν εξαρχής το μέτρο, προειδοποιούν όμως ότι δεν μπορεί να επιβληθεί, παρά μόνον εφόσον αποδεδειγμένα δεν έχουν αποδώσει άλλα, πιο ήπια μέτρα.

Η απόφαση ήρθε την ώρα που η Γερμανία ανακοίνωσε νέο lockdown έως τις 7 Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η τοπική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την ετυμηγορία. Ειδικά, δε, ο «πράσινος» Βίνφριντ Κρέτσμαν, που κυβερνά το κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης ως επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), είχε ταχθεί υπέρ της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, επικαλούμενος τη σχετική εμπειρία της Αυστρίας.

Τώρα όμως, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, η τοπική κυβέρνηση προσανατολίζεται πια σε αλλαγή στρατηγικής, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας μόνο σε συγκεκριμένες πόλεις που, με βάση την επιδημιολογική εικόνα τους, παραμένουν hot spots του κορονοϊού.

(Πηγή: dimokratianews.gr)


Μετά τους Γερμανούς και οι Ολλανδοί δικαστές αποφάσισαν ότι είναι παράνομη η απαγόρευση κυκλοφορίας

Δικαστήριο καταργεί τους περιορισμούς στη μετακίνηση των πολιτών

Ακόμα μία δικαστική απόφαση ήρθε να ραπίσει τον κυβερνητικό αυταρχισμό, αυτή τη φορά της Ολλανδίας, καθώς δικαστήριο διέταξε χθες τη διοίκηση του Μαρκ Ρούτε να αποσύρει αμέσως τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, την οποία επέβαλε προκειμένου να καταπολεμήσει τον κορονοϊό.

Η έδρα, όπως και στην περίπτωση της Βάδης – Βιρτεμβέργης, αποφάνθηκε ότι η απόφαση στερείται σωστής νομικής βάσης. Σαφώς και αξίζει να σημειωθεί πως η δικαστική απόφαση επέφερε πλήγμα στην απόκριση της κυβέρνησης στην πανδημική κρίση, που επιμένει ότι το μέτρο χρειαζόταν προκειμένου να αποτραπεί μια αύξηση των νέων μολύνσεων λόγω πιο μεταδοτικών νέων στελεχών του ιού.

Ωστόσο το δικαστήριο φαίνεται πως δεν συμμερίζεται την άποψη της κυβέρνησης, καθώς συντάχθηκε με το αίτημα μιας οργάνωσης που τάσσεται εναντίον του lockdown, κρίνοντας πως η κυβέρνηση απέτυχε να καταστήσει σαφές γιατί ήταν απολύτως απαραίτητο να κάνει χρήση εξουσιών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε αυτό το στάδιο της πανδημίας. Ρόλο στη δικαστική απόφαση έπαιξε και το γεγονός πως το ποσοστό μόλυνσης μειωνόταν ήδη όταν το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που επιτρέπει τη μετακίνηση εκτός σπιτιού μόνο για λόγους μεγάλης ανάγκης από τις 9.00 μ.μ. έως τις 4.30 π.μ., παρατάθηκε την περασμένη εβδομάδα έως τουλάχιστον τις 3 Μαρτίου. «Η απαγόρευση κυκλοφορίας βασίζεται σε έναν νόμο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όταν δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση με το Κοινοβούλιο» ανέφερε το δικαστήριο στη Χάγη. «Δεν υπήρχε οποιαδήποτε τέτοια πιεστική ανάγκη σε αυτήν την περίπτωση. Εκτεταμένα μέτρα, όπως αυτά, πρέπει να στηρίζονται σε κατάλληλους νόμους» κατέληξε.

Φυσικά η ολλανδική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να μείνει με σταυρωμένα χέρια, αφού άμεσα ανακοίνωσε πως σκοπεύει να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου. Οπως μετέδιδαν χθες διεθνή μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση ζήτησε από το δικαστήριο να αναστείλει την ετυμηγορία του μέχρι να εξεταστεί η έφεσή της. Παράλληλα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, παρά την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε ότι στερείται νομικής θεμελίωσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση μετά την εντολή δικαστηρίου της Χάγης στην κυβέρνηση να αποσύρει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, το οποίο ισχύει από τον Ιανουάριο, ο Ρούτε επιβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του θα εφεσιβάλει την απόφαση και επέμεινε πως το μέτρο σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο.

(Πηγή: dimokratianews.gr)

 

Πηγή: Τράπεζα Ιδεών