Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Γιατί η Κυβέρνηση θα χάσει τη Μάχη της Μάσκας στα Σχολεία

maska diagramma 01

Δήμος Γ. Θανάσουλας, Δικηγόρος

Η Δευτέρα της 14ης Σεπτεμβρίου πρόκειται να σηματοδοτήσει εκτός από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και το ξεκίνημα της περίφημης Μάχης της Μάσκας στα Σχολεία. Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι είναι δυνατό για να ενισχύσει τη θέση της σε αυτή τη μάχη. Εξέδωσε μια αυστηρότατη ΚΥΑ και έχουν αποσταλεί  ιδιαιτέρως λεπτομερείς και πιεστικές οδηγίες στους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Επιστρατεύθηκαν μεγαλοδημοσιογράφοι, Πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων, παραγγέλθηκε ομοβροντία τηλεοπτικών μηνυμάτων, ακόμη και η ίδια η Υπουργός Παιδείας, στοχεύοντας στο κοινό των νεαρών μητέρων, εμφανίστηκε σε απευθείας μετάδοση σε τηλεοπτικό lifestyle μαγκαζίνο ( άλλως πώς πρωινάδικο) με όσο πιο γλυκά μάτια μπορούσε, δεδομένου ότι τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της ήταν πίσω από τη μάσκα. Η κυβέρνηση επίσης φρόντισε και για την άμυνά της απέναντι στις αντιδράσεις των γονέων. Στις μέρες που προηγήθηκαν πληροφορηθήκαμε για απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, για πάσης φύσεως εισαγγελικές παρεμβάσεις σε βάρος διαμαρτυριών γονέων αλλά και είδαμε να λαμβάνει χώρα μια μαζική στοχοποίηση όλων όσων διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για αυτό το μέτρο, με φραστικούς προπηλακισμούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς τους  ως «γραφικούς», «ψεκασμένους» κ.λ.π. Το σχέδιο μάχης της κυβέρνησης φαντάζει ισχυρό και προετοιμασμένο σε κάθε λεπτομέρεια. Κι όμως:

«Κανένα σχέδιο μάχης δεν επιβιώνει της επαφής με τον εχθρό» είχε αποφανθεί ο ιδιοφυής Πρώσος Στρατηγός Γκουντέριαν και από τη διαπίστωση αυτή δεν μπορεί φυσικά να εξαιρεθεί επ’ ουδενί το σχέδιο της κυβέρνησης. Γιατί;

maska diagramma 01Το παραπάνω γράφημα καταγράφει την εξέλιξη των κρουσμάτων και των θανάτων από covid -19 στη χώρα μας. Εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η θνητότητα ( θάνατοι ανά κρούσμα) είναι σήμερα πιο μικρή από ποτέ με 12.734 καταγεγραμμένα κρούσματα ( πολλαπλάσια στην πραγματικότητα)  έναντι 300 θανάτων. Το δεύτερο κύμα των κρουσμάτων δεν ακολουθείται από αντίστοιχο κύμα θανάτων, καθιστώντας τον covid-19 μια ευρέως μεταδιδόμενη νόσο πλην όμως ήσσονος επικινδυνότητας που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τα μέτρα που λαμβάνονται σε βάρος των ελευθεριών μας.


Για τουλάχιστον έξι  λόγους:

α) Γιατί το σχέδιο απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ιδιοφυές. Ανεδαφικό είναι ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός που θα μπορούσε κανείς να δώσει. Σας παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από το τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τη χρήση της μάσκας από τους μαθητές …. του νηπιαγωγείου.

«Πως χειρίζομαι τη μάσκα –τα ΠΡΕΠΕΙ… •Φορώ μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός. •Φορώ μάσκα που δεν είναι χαλαρή στο πρόσωπό μου. •Χρησιμοποιώ πάντα καθαρή και χωρίς φθορές μάσκα. •Φυλάω τη μάσκα σε καθαρό σακουλάκι πριν την φορέσω. •Τοποθετώ τη μάσκα μέσα στο σακουλάκι κρατώντας την από το ένα λάστιχο. •Τοποθετώ την κάθε μάσκα σε ξεχωριστό σακουλάκι. •Έχω πάντα μαζί μου στο σχολείο τουλάχιστον δύο μάσκες (σε ξεχωριστά σακουλάκια η καθεμιά). •Αφαιρώ τη μάσκα από το πρόσωπό μου τραβώντας ταυτόχρονα και τα δύο λαστιχάκια. •Τρίβω τα χέρια μου με αντισηπτικό διάλυμα μετά την αφαίρεση της μάσκας. •Χειρίζομαι σωστά τη μάσκα που θέλω να αφαιρέσω για λίγο: αφαιρώ τη μάσκα όπως περιγράφηκε παραπάνω, την κρατώ από τα λαστιχάκια και την  διπλώνω με την εσωτερική πλευρά προς τα μέσα, την τοποθετώ στο σακουλάκι της. •Πλένω κάθε μέρα τις μάσκες που έχω χρησιμοποιήσει την ίδια μέρα• Πλένω τη μάσκα καλά, στο χέρι ή σε πλυντήριο, χρησιμοποιώ νερό σε υψηλή θερμοκρασία τουλάχιστον 60°C, και όταν στεγνώσει τη σιδερώνω καλά και την τοποθετώ σε καθαρό σακουλάκι. •Η μάσκα είναι το πιο προσωπικό μου αντικείμενο. •Tip!! Χρησιμοποιείτε σακουλάκια μεγαλύτερων διαστάσεων από τη μάσκα για να διευκολύνονται οι κινήσεις σας. Τα σακουλάκια τροφίμων είναι μια εύκολη λύση.» Πηγή: Απόσπασμα Πρακτικού της 109ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 ΘΕΜΑ 2β:Οδηγίες για λειτουργία νηπιαγωγείων, παιδικών & βρεφονηπιακών σταθμών –Ειδικές ομάδες παιδιών.

Διαβάζοντας κανείς αυτές τις οδηγίες που θυμίζουν οδηγίες προς νεοσύλλεκτους για το πώς θα τακτοποιούν το σακίδιο εκστρατείας τους, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ή οι «ειδικοί» δεν έχουν καμία επαφή με τον κόσμο των νηπίων ή συνειδητά επιλέγουν μέτρα που είναι αδύνατο να ακολουθηθούν από νήπια ώστε εν συνεχεία σε περίπτωση αποτυχίας τους να επικαλεσθούν την αδυναμία των νηπίων και όχι τις δικές τους αβλεψίες!

β) Γιατί η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ως εχθρό της και τα ίδια τα παιδιά. Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υποχρεωτική μασκοφορία στο άρθρο 2 παράγραφο 7 αναγράφεται επί λέξει: «Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία, ενώ, εφόσον είναι ανήλικος, παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του. Ο ειδικός χώρος ορίζεται με απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων, υπό την εποπτεία του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Κατά την άφιξη των γονέων/κηδεμόνων, επισημαίνονται η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Δηλαδή ένα παιδί της 1ης τάξης του Δημοτικού που αδυνατεί να ανεχθεί τη μάσκα, απομακρύνεται από την τάξη, απομονώνεται σε ειδικό χώρο ( όπως λέμε Ουδέτερη Ζώνη – No man’s land ) και περιμένει τους γονείς του να τον παραλάβουν αφού αυτοί πρώτα όμως δεχθούν κατήχηση περί της χρησιμότητας της μάσκας! Αν όμως οι γονείς του δουλεύουν κάπου μακριά ή αδυνατούν να προσέλθουν προ της λήξης του ωραρίου εργασίας τους, για πόσο διάστημα το παιδάκι αυτό θα παραμείνει τελικά απομονωμένο; Αυτή τη ρύθμιση άραγε την εισηγήθηκε εκπαιδευτικός; Την εγκρίνανε παιδαγωγοί; Οι ενώσεις εκπαιδευτικών γιατί σιωπούν; Το Υπουργείο γιατί παραβιάζει τις ρητές κοινές οδηγίες της UNICEF και του Π.Ο.Υ.;


UNICEF W.H.O.

Advice to decision makers on the use of masks for children in the community

Given the limited evidence on the use of masks in children for COVID-19 or other respiratory diseases, including limited evidence about transmission of SARS-CoV-2 in children at specific ages, the formulation of policies by national authorities should be guided by the following overarching public health and social principles:

  • Do no harm: the best interest, health and well-being of the child should be prioritized.
  • The guidance should not negatively impact development and learning outcomes.
  • The guidance should consider the feasibility of implementing recommendations in different social, cultural and geographic contexts, including settings with limited resources, humanitarian settings and among children with disabilities or specific health conditions

(Πηγή https://www.who.int/publications/i/item/WHO-2019-nCoVIPC_MasksChildren-2020.1)

 

Μετάφραση:

«Συμβουλές προς τους νομοθετούντες σχετικά με τη χρήση μασκών από τα παιδιά μέσα στην κοινότητα

Μην κάνετε κακό. Το συμφέρον, η υγεία και η ευεξία των παιδιών πρέπει να είναι προτεραιότητα.

Οι οδηγίες σας δεν πρέπει να επιδρούν αρνητικά στα αναπτυξιακά και μαθησιακά αποτελέσματα.

Οι οδηγίες σας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη δυνατότητα εφαρμογής των θεσπιζόμενων συστάσεων  σε διαφορετικά κοινωνικά, πολιτιστικά και γεωγραφικά πλαίσια, συνυπολογίζοντας τυχόν περιορισμένους  πόρους, ανθρωπιστικές ανάγκες και παιδιά με ειδικές ανάγκες ή λόγους υγείας.»


Είναι σαφές ότι η παραπάνω κυβερνητική ρύθμιση, προκειμένου να εκφοβίσει τους αντιδρώντες γονείς, δεν διστάζει να προβλέψει μια εξαιρετικά ψυχοφθόρα για τα παιδιά τους διαδικασία απομόνωσης και αποδοκιμασίας όπου τα ίδια και οι γονείς τους στιγματίζονται λόγω των διαφορετικών πεποιθήσεών τους ώστε μάλιστα να χρήζουν αναμόρφωσης.
Στο κλίμα αυτό τοποθετήθηκαν δημοσίως με νουθεσίες – απειλές προς τους γονείς και πολλά άλλα κυβερνητικά στελέχη όπως οι κ. Χαρδαλιάς και Γεωργιάδης. Όμως η εν λόγω ρύθμιση παραβιάζει ευθέως σειρά διατάξεων της Διεθνούς Συμβάσεως για τα Δικαιώματα του Παιδιού που φυσικά, ως Διεθνής Σύμβαση  στην οποία έχει προσχωρήσει η χώρα μας, υπερέχει της Υπουργικής Απόφασης. Όσοι θα σπεύσουν αναντίρρητα να εφαρμόσουν τα όσα εξοντωτικά η ΚΥΑ προβλέπει ακόμη και για τους πιο μικρούς μαθητές, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι θέτουν τον εαυτό τους εκτός νομιμότητος!

γ) Γιατί το κυβερνητικό αφήγημα «περί χρησιμότητας και αναγκαιότητας της χρήσης μάσκας» στα παιδιά δεν πείθει. Η κυβέρνηση έχει αποδεδειγμένα επενδύσει στην καλλιέργεια ενός κλίματος φόβου για την απειλή του covid -19. Όμως η γνώση νικά το φόβο και στην κοινωνία της πληροφορίας πολλοί γονείς αναζητούν απαντήσεις  σε απορίες τους που το κυβερνητικό αφήγημα αδυνατεί να δώσει.  Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα παιδιά, ακόμη και κάτω των 12 ετών, όπως τους ενήλικες, προβλέποντας αυστηρότατους όρους λειτουργίας των σχολείων που ξεπερνούν σε αυστηρότητα άλλους χώρους όπως Δημόσιες Υπηρεσίες και Τράπεζες. Την ίδια στιγμή όμως οι γονείς μαθαίνουν ότι στη συντριπτική τους  πλειοψηφία οι υπόλοιπες χώρες επιτρέπουν, ιδίως στα παιδιά κάτω των 12, να παρακολουθούν το σχολείο τους χωρίς μάσκα. Γιατί αυτό; Η απάντηση είναι ότι αυτές οι χώρες έλαβαν σοβαρά υπόψη τις  οδηγίες της UNICEF και του Π.Ο.Υ. που προαναφέραμε. Σύμφωνα με αυτές:

«Evidence on the benefits and harms of children wearing masks to mitigate transmission of COVID-19 and other coronaviruses is limited.»

Μετάφραση « Είναι περιορισμένα τα στοιχεία ως προς τα υπέρ και κατά του να φορούν τα παιδιά μάσκες για τον περιορισμό της μετάδοσης του COVID-19 και των άλλων κορωνοϊών»!!!

Την ίδια στιγμή, η ίδια μελέτη επισημαίνει: «Several studies found that factors such as warmth, irritation, breathing difficulties, discomfort, distraction, low social acceptability and poor mask fit were reported by children when using masks»

Μετάφραση: «Αρκετές μελέτες διαπίστωσαν ότι παράγοντες όπως, καύσος, ερεθισμός, αναπνευστικές δυσκολίες, δυσφορία, διάσπαση προσοχής, χαμηλή κοινωνική αποδοχή και κακή εφαρμογή της μάσκας έχουν αναφερθεί από τα παιδιά όταν χρησιμοποιούν μάσκες»

Με άλλα λόγια ο Π.Ο.Υ. και η UNICEF επισημαίνουν ότι υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ της χρήσης μάσκας στα παιδιά όσον αφορά τον περιορισμό του covid-19 και αντίθετα αρκετές μελέτες που διαπιστώνουν προβλήματα στα παιδιά που τις φορούν. Με βάση αυτά τα δεδομένα η πλειονότητα των χωρών προέκρινε να μην διακινδυνεύσει την ευεξία των παιδιών αφού σε αυτά η χρησιμότητα μάσκας είναι αμφίβολη, πόσο μάλλον η αναγκαιότητα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπευθύνου επιστημονικού συμβούλου του Ηνωμένου Βασιλείου επιδημιολόγου κ. Κρις Γουίτι: « Ο κίνδυνος από το να μη γυρίσουν τα παιδιά μας στο σχολείο είναι πολύ μεγαλύτερος από το τι μπορούν να πάθουν από τον Κορωνοϊό» καθιστώντας μη υποχρεωτική τη μάσκα εντός των Βρετανικών σχολικών αιθουσών.

Μπορεί τελικά κάποιος εχέφρων να μας εξηγήσει με τι επιστημονικό υπόβαθρο η Κυβέρνηση αποφάνθηκε δια νόμου ότι πρέπει να κατηχήσει τους ανησυχούντες γονείς «υπέρ της χρησιμότητας και αναγκαιότητας της χρήσης μάσκας στα παιδιά»;

γ) Γιατί τελικά οι περίφημοι «ειδικοί» που επικαλείται στις αποφάσεις της η κ. Κεραμέως ίσως να μην είναι και τόσο ειδικοί… Έως αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο,  η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι είναι υποχρέωσή της, δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα αλλά ούτε και σε όσους το αιτήθηκαν αρμοδίως, τα πρακτικά των από 20.8.2020 και 3.9.2020 εισηγήσεων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19 που στην επίμαχη Κ.Υ.Α επικαλείται. Γιατί άραγε επιλέγει η Κυβέρνηση να μην μας καταστήσει κοινωνούς της επιστημονικής αλήθειας που επικαλείται, έναντι της οποίας όποιος επιστημονικά αρθρώνει αντίθετο λόγο πρέπει να διώκεται ως σκοταδιστής; Γιατί η επιστημονική αλήθεια της Εθνικής Επιτροπής πρέπει να παραμένει μυστική γνώση απομακρυσμένη από τους γονείς και την λοιπή επιστημονική κοινότητα; Από αυτό το σχεδόν μυστικιστικό σκότος κατάφερε να δει το φως ένα απόσπασμα της συνεδρίασης της 20-8-2020 της εν λόγω Εθνικής Επιτροπής. Αυτό που αφορούσε τις οδηγίες για τα νήπια. Ας δούμε ποιοι υπογράφουν τα προτεινόμενα μέτρα:

Πρεζεράκος Παναγιώτης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ως Πρόεδρος, σύμφωνα με το βιογραφικό του απόφοιτος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου με ειδίκευση (MSc.) στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας από το University of London καθώς και διδακτορικού διπλώματος (Ph.D) του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ.

– Κωτσιόπουλος Ιωάννης, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το βιογραφικό του σπούδασε Μαθηματικά στο ΕΚΠΑ και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) στις Τεχνολογίες Λήψης Αποφάσεων από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και διδακτορικού στην Πληροφορική από το ίδιο Πανεπιστήμιο.

Καραούλη Βασιλική, Προϊσταμένη της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, ΜSc Υγιεινολόγος EPFLΜSc Υγιεινής  & Ασφάλειας Εργασίας RWTH-Aachen.

Φιλίππου Δημήτριος, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) Επίκουρος Καθηγητής Ανατομικής και Χειρουργικής Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αρκουμανέας Παναγιώτης, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Οικονομολόγος – MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Βοστώνης.

Παπαευσταθίου Νικόλαος, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοηθείας (Ε.Κ.Α.Β.) πτυχιούχος του Τμήματος Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ενώ κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη «Γεωπληροφορική-G.I.S» του Ε.Μ.Π.

Γκογκόσης Κωνσταντίνος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημοσίας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, MSc (άνευ ετέρων στοιχείων).

Τολούμης Γεώργιος, Υποπτέραρχος Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ

Χατζηγεωργίου Δημήτριος, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας.

Δεδομένων των οδηγιών του Π.Ο.Υ. και της UNICEF θα περίμενε κανείς να συμμετέχει στη σύνθεση κάποιος παιδαγωγός ή ειδικός που θα στάθμιζε αιτιολογημένα την αναγκαιότητα των μέτρων έναντι του αντίκτυπού τους στην ευεξία και τις μαθησιακές ιδιαιτερότητες των νηπίων.  Γιατί δεν συμμετείχε στην εν λόγω σύνθεση ο κ. Τσιόδρας ή κάποιος άλλος επιδημιολόγος ή έστω κάποιος παιδίατρος; Ελπίζουμε τα ερωτήματα αυτά των γονέων να μην μείνουν στο σκότος όπου παραμένουν και οι εισηγήσεις των ανωτέρω ειδικών. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για υψηλόβαθμα υπηρεσιακά ονόματα -υφιστάμενα βεβαίως των αρμοδίων Υπουργών τους – που όμως δεν παύουν να είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που έχει στο μυαλό του ο κόσμος όταν του λένε «ακούμε τους ειδικούς»

δ) Γιατί οι γονείς μαθητών της Δημόσιας Παιδείας περίμεναν μέτρα που θα αναβάθμιζαν την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας και όχι διαδικασίες που θα την καταστήσουν πιο προβληματική. Μόλις πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των διεθνών εξετάσεων PISA για το 2018 και τα αποτελέσματα ήταν για άλλη μια φορά απαξιωτικά για τους 15χρονους μαθητές μας και οδήγησαν τη χώρα μας πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, στην 43η θέση εν συνόλω 77 χωρών  κάτω από την Τουρκία, την Ουκρανία και τη Μάλτα. Η μισή περσινή χρονιά χάθηκε αφήνοντας σημαντικά κενά στους μαθητές που αποτυπώθηκαν και στις επιδόσεις τους στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αντί άλλων μέτρων όμως πληροφορηθήκαμε ότι στη φετινή χρονιά θα δοθεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα προτεραιότητα στην εκπαίδευση των μαθητών στη χρήση της μάσκας! Λες και τα παιδιά μας πρόκειται να κάνουν καριέρα στη μασκοφορία ως κάποια χρήσιμη δεξιότητα. Θυμίζω ότι σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, άρθρο 16 παρ. 2 και 3 «H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

3. Tα έτη υποχρεωτικής φοίτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα.»

Το πώς μπορεί η Κυβέρνηση να ταυτίζει τη μάσκα με την υπευθυνότητα και να την προκρίνει επιβαρυντικά έναντι των λοιπών αποστολών της Δημόσιας Παιδείας είναι κάτι που εγείρει σοβαρά θέματα καταστρατήγησης του Συντάγματος. Σε αυτό θα πρέπει φυσικά να προστεθεί και η πολύ σοβαρή παράμετρος ότι η τουλάχιστον εννεαετής φοίτηση είναι υποχρεωτική τόσο για τους πολίτες όσο και για το κράτος και παράλληλα συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να τίθενται εμπόδια στην ολοκλήρωσή της, όπως με διατάξεις περί αποκλεισμού από τη σχολικό περιβάλλον για όσους δεν φορούν μάσκα. Υφίσταται εξάλλου σχετικό νομικό προηγούμενο με την από 26 -5-2015 απόφαση της Επιτροπής Βιοηθικής περί του εάν πρέπει να αποκλείονται από την εκπαίδευση όσοι αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και η οποία έκρινε ότι «η παρακολούθηση του προγράμματος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν μπορεί να εξαρτάται από τον όρο εμβολιασμού, αφού τότε η συμμόρφωση προς μια δημόσια υποχρέωση θα προϋπέθετε την παραίτηση από την άσκηση θεμελιώδους δικαιώματος.»

ε) Γιατί στην πραγματικότητα οι λόγοι που η Κυβέρνηση προέκρινε τη υποχρεωτική μασκοφορία των παιδιών μας δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη αποτροπή του Κορωνοϊού σε αυτά  όσο με λόγους οικονομικούς. Σε προηγούμενο από τις 20-5-2020 άρθρο μου με τίτλο «Η μάσκα ως φίμωτρο» αναφέρθηκα διεξοδικά στις πολιτικές – οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις της επιβολής της μάσκας στην καθημερινότητά μας. Στις 29-6-2020 η Τράπεζα Goldman Sachs, γνωστή σε όλους για το ρόλο της στην Ελληνική κρίση δημοσίευσε έρευνα σχετικά με το συσχετισμό της επιβολής μάσκας και την οικονομική ανάπτυξη ( μπορεί να τη διαβάσει κανείς εδώ). Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή η υποχρεωτικότητα της μάσκας σε μία χώρα μπορεί να οδηγήσει σε μία βελτίωση του ΑΕΠ κατά 5%! Τι κι αν η ίδια η έρευνα σπεύδει να επισημάνει ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι αρκετά αβέβαιη καθώς βασίζεται σε στατιστικούς συσχετισμούς που μετρούνται σε απόκλιση. Μια καταγραφή των χωρών που έχουν εμπεδώσει την υποχρεωτικότητα της μάσκας στον πληθυσμό τους μπορεί να δείξει ότι οι πιο ενθουσιώδεις στη χρήση της μάσκας κυβερνήσεις είναι κυρίως αυτές που τελούν σε ιδιαίτερη σχέση – εξάρτηση με την εν λόγω Τράπεζα. Προφανώς ο ΠΟΥ τίθεται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την Goldman Sachs.

στ) Γιατί ούτε οι εκπαιδευτικοί έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα του μέτρου και ούτε μπορούν να αστυνομεύσουν την εφαρμογή του. Οι εκπαιδευτικοί όπως και οι γονείς γνωρίζουν ότι μέσα στο σχολικό περιβάλλον τα παιδιά θα έρθουν κοντά, θα παίξουν, θα αγκαλιαστούν, θα μοιραστούν πράγματα και αθώα μυστικά. Δεν μπορούν και δεν επαρκούν οι εκπαιδευτικοί για να εξασφαλίσουν την αποστασιοποίηση μεταξύ τους στο διάλλειμα ή μέχρι τη στιγμή που ο εκπαιδευτικός θα καθίσει στην έδρα. Αλλά ακόμη και τότε δεν μπορούν να διακόπτουν διαρκώς το μάθημά τους για να επιβάλλουν την ορθή εφαρμογή της μάσκας όπως αυτή προβλέπεται από τους «ειδικούς». Ξέρουν πολύ καλά ότι ακόμη και αν όλα αυτά τα τυραννικά για τη φύση των παιδιών πετύχαιναν, έξω από το σχολείο, μόλις σχολάσουν, το απόγευμα στην πλατεία, αυτά τα παιδιά ξαναβρίσκονται και φυσικά δεν τηρούν μέτρα και αποστάσεις. Γνωρίζουν λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή επωμίζονται ένα ακατόρθωτο έργο για το οποίο όμως είναι πολύ εύκολο να τους αναζητηθούν ευθύνες. Οι μεγαλύτερες γενιές των Ελλήνων από το «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» που φωνάζαν, πολύ εύκολα το γύρισαν να λένε  «Στην Υγειά μας». Τα παιδιά όμως δεν κινούνται από ιδεολογίες, συμφέροντα και οικονομικές προοπτικές όπως κάνουμε εμείς οι μεγάλοι. Τα παιδιά ακούν την καρδιά τους και το ένστικτό τους για παιχνίδι, ελευθερία, φιλία και ξενοιασιά. Εκεί είναι η ελπίδα μας εκεί και η χαρά μας.

Μόλις τελειώσει ο Αγιασμός και φύγουν οι δημοσιογράφοι τρέχοντας να δείξουν στην Κοινή Γνώμη τι καλά μασκοφορέθηκαν οι μαθητές μας, ακριβώς τότε θα αρχίσει η μάχη. Όχι όμως ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους «ψεκασμένους» όπως αυτή υπεροπτικά νομίζει. Η μάχη θα είναι ανάμεσα στη Νέα Τάξη και τη φύση των παιδιών μας. Και τα Ελληνόπουλα θα είναι αμείλικτα

 

Κάποτε θα ‘ρθουν

Κάποτε θα ‘ρθουν να σου πουν
πως σε πιστεύουν, σ’ αγαπούν
και πως σε θένε

Έχε το νου σου στο παιδί,
κλείσε την πόρτα με κλειδί
ψέματα λένε

Κάποτε θα ‘ρθουν γνωστικοί,
λογάδες και γραμματικοί
για να σε πείσουν

Έχε το νου σου στο παιδί
κλείσε την πόρτα με κλειδί,
θα σε πουλήσουν

Και όταν θα ‘ρθουν οι καιροί
που θα ‘χει σβήσει το κερί
στην καταιγίδα

Υπερασπίσου το παιδί
γιατί αν γλιτώσει το παιδί
υπάρχει ελπίδα

Τραγούδι: Παύλος Σιδηρόπουλος, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Στίχοι Λευτέρης Παπαδόπουλος


Πηγή: enromiosini.gr, Τράπεζα Ιδεών