Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Η επιδημία της μοναξιάς. Μια συνέπεια συγκεκριμένων επιλογών ζωής.

monaxia 01

Μια πρόσφατη Αμερικανική μελέτη (η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό Ασφαλιστικής Εταιρείας που παρέχει και υπηρεσίες υγείας), αναφέρει ότι λίγο περισσότερο από το 40% των Αμερικανών αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, απομονωμένοι ,ολομόναχοι. Με την πτώση στα ποσοστά γεννήσεων και τον αυξανόμενο ρυθμό διαζυγίων, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μένουν χωρίς τα μέλη της οικογένειάς τους για να τους παρηγορήσουν και να τους διευκολύνουν όταν το χρειάζονται.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, το 2015, πάνω από το 13 % των Αμερικανών ζούσε μόνο του, ενώ για το 6,6% δεν υπήρχε κανένα ζωντανό μέλος της οικογένειάς του. Μέχρι το 2060, ο αριθμός των ατόμων που δεν θα έχουν άλλα μέλη στην οικογένεια αναμένεται να διπλασιαστεί.
Σύμφωνα με την μελέτη, οι νέοι άνθρωποι ηλικίας 16-24 ετών αισθάνονταν συχνότερα μόνοι από ό,τι εκείνοι πάνω από 72 ετών. Η δέ ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπόρεσε να καλύψει το ψυχολογικό κενό σε αυτά τα παιδιά, που κάθονται μόνα μπροστά σε ένα υπολογιστή και απλά βάζουν βάρος.

Η αίσθηση όμως της μοναξιάς είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Έχει επίπτωση όχι μόνο στη ψυχική αλλά και στη σωματική υγεία, συσχετίζεται δέ και με πρώιμο θάνατο. Όλα τα υπάρχοντα νοσήματα -σύμφωνα με τις μελέτες,  επιβαρύνονται σε αυτόν που έχει την αίσθηση της εγκατάλειψης και ο θάνατος από αυτά είναι συχνότερος. Η μοναξιά επίσης συσχετίζεται και με την εμφάνιση καινούργιων προβλημάτων υγείας όπως η άνοια, οι κινητικές δυσκολίες,με  την εμφάνιση νόσων που έχουν ανοσολογική βάση, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, το μεταβολικό συνδρομο και τη παχυσαρκία, τα ψυχικά νοσήματα, τις χρόνιες φλεγμονές κ.α.