Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Η νοσηλεύτρια Kristen Choi, PhD, RN, έζησε από πρώτο χέρι τις παρενέργειες του εμβολίου Covid-19

i erevnitria nosileytria kristen choi 01


Σχόλιο Τ.Ι.: Αυτή άντεξε... εσείς, θα αντέξετε;;

______________


Η ερευνήτρια νοσηλεύτρια Kristen Choi, PhD, RN, έζησε από πρώτο χέρι το «χειρότερο σενάριο» των πιθανών παρενεργειών μετά τη λήψη ενός πειραματικού εμβολίου COVID-19, κατά τη διάρκεια μιας κλινικής δοκιμής φάσης 3. Η άποψή της είναι ότι οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, ώστε να καθησυχάσουν τους ασθενείς εάν αναφέρουν παρόμοιες εμπειρίες όταν αρχίσει η κανονική διάθεση των εμβολίων.

«Αυτός ήταν ο υψηλότερος πυρετός που θυμάμαι να  έχω ποτέ και με τρομοκράτησε», είπε η Choi, από τη Σχολή Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες.

Η Choi συμμετείχε εθελοντικά  στη δοκιμή των εμβολίων COVID-19 της Pfizer τον Αύγουστο. Όταν επανήλθε για τη δεύτερη δόση τον Σεπτέμβριο άρχισε να εμφανίζει ενοχλητικά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα, γράφει σε μια μαρτυρία της που δημοσιεύτηκε σήμερα στο JAMA Internal Medicine, ξεκίνησαν  άμεσα με πόνο στο σημείο της ένεσης. Μέχρι το βράδυ, "αισθάνθηκε ζάλη, ναυτία, ρίγη και πολύ έντονη κεφαλαλγία", και πήγε για ύπνο.

Ξύπνησε κοντά στα μεσάνυχτα, τα συμπτώματα είχαν ενταθεί και δεν μπορούσε ούτε να κινήσει το χέρι της από πόνο στο σημείο της ένεσης. Η Choi κατόπιν κοιμήθηκε κανονικά και όταν ξύπνησε στις 5:30 π.μ. το θερμόμετρο της έδειξε 104,9 °F (40,5 °C).

Μέχρι το επόμενο πρωί, όλα τα συμπτώματα είχαν εξαφανιστεί εκτός από ένα επώδυνο εξόγκωμα στο σημείο της ένεσης.

Επειδή η μελέτη ήταν τυφλή, η Choi  δεν ενημερώθηκε αν έλαβε το εμβόλιο ή το εικονικό φάρμακο, αλλά τα συμπτώματα δεν της επέτρεψαν την παραμικρή αμφιβολία.

Η νοσηλεύτρια δήλωσε στο Medscape Medical News ότι ο λόγος που έγραψε το άρθρο ήταν για να ενημερώσει όποιον θα χορηγήσει το εμβόλιο COVID-19, ότι όταν ξεκινήσει η διάθεση των εμβολίων, ορισμένοι  ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν τις ίδιες παρενέργειες. Τα έγραφα συγκατάθεσης δεν είναι αρκετά  για να εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι έχουν καταλάβει ότι αυτό που μπορεί να βιώσουν θεωρείται το "κανονικό"  δήλωσε.

Ακόμη και η Choi, που κάνει η ίδια σε ασθενείς εμβόλια και η σταδιοδρομία της επικεντρώνεται στην έρευνα, φοβήθηκε  ότι κάτι δεν πήγαινε καλά καθώς τα συμπτώματα αυξάνονταν, παρόλο που είχε ενημερωθεί διεξοδικά για τις πιθανές παρενέργειες. Λέει ότι η λογική σκέψη της ακυρώθηκε όταν είδε το πυρετό της να φτάνει τόσο ψηλά.

Οι ειδικοί λένε ότι ο συνδυασμός των συμπτωμάτων της είναι ασυνήθιστος. Δύο ειδικοί για τα εμβόλια είπαν στο Medscape Medical News ότι τα συμπτώματα της Choi ήταν ακραία περίπτωση καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν θα βιώσει το ίδιο επίπεδο δυσφορίας με εκείνη.

Αλλά και οι δύο συμφωνούν ότι το μήνυμα  της Choi είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι οι επαγγελματίες του τομέα υγείας πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να απαντήσουν σε ανάλογες ερωτήσεις όταν ξεκινήσει η κυκλοφορία και η εφαρμογή του εμβολίου.

 


Πηγή: medscape.com, Τράπεζα Ιδεών