Πυξίδα είναι το όργανο το οποίο προσανατολίζει το χρήστη του, καθώς η μαγνητική της βελόνη, εξ αιτίας του μαγνητικού πεδίου της γης, στρέφεται πάντοτε προς Βορρά. Επειδή η μαγνητική πυξίδα (magnetic compass) αναπτύχθηκε κυρίως στη ναυτιλία, αποτελώντας το σημαντικότερο "ναυτιλιακό βοήθημα", λέγεται και ναυτική πυξίδα (mariner ’s compass).
Η καταγωγή της δεν είναι γνωστή. Ίσως, ήταν σε χρήση από την εποχή του Αννίβα (247 π.Χ-183 π.Χ ) καθώς λένε ότι τη χρησιμοποίησε το 203 π.Χ ο πλοηγός του Pelorus , για να εγκαταλείψουν την Ιταλία. Άλλοι, λένε ότι έλκει την καταγωγή της από την Κίνα και την εισήγαγε στην Ιταλία ο Marco Polo , τον 13ο αιώνα.
Το σίγουρο είναι ότι, το 1269, ο Γάλλος επιστήμονας Petrus Peregrinus de Maricourt ασχολήθηκε με τη μαγνητική πυξίδα «…την στηριζομένη επί αξονίσκου επιπλέουσα βελόνη με γραμμήν πίστεως…». Την τελειοποίησε ο Βρετανός φυσικομαθηματικός William Thomson (γνωστός ως Λόρδος Kelvin ) το 1880 και από τότε υπάρχει σε κάθε πλοίο, ως το ασφαλέστερο μέσο κατευθύνσεως παρά τις εφευρέσεις, τις επινοήσεις και τελειοποιήσεις άλλων συναφών μέσων (γυροσκοπική πυξίδα, ραντάρ, g.p.s. κλπ).
Κάθε πλοίο, ανάλογα με το είδος του (φορτηγό, επιβατηγό κλπ) και την κατηγορία των πλόων του (διεθνείς, ακτοπλοΐα κλπ), τόσο από τις Διεθνείς Συμβάσεις όσο και την εθνική νομοθεσία, υποχρεούται να είναι εφοδιασμένο με συγκεκριμένα ναυτιλιακά όργανα (ραντάρ, βυθόμετρο κλπ) και βοηθήματα ναυτιλίας (ναυτικούς χάρτες, πλοηγούς κλπ).
Η πυξίδα όμως είναι υποχρεωτική για όλα τα πλοία, ανεξαρτήτως είδους και κατηγορίας πλόων που εκτελούν.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, από τη δεκαετία του 1970, ο Διακυβερνητικός Ναυτιλιακός Συμβουλευτικός Οργανισμός – IMCO (από το 1982 έχει μετονομαστεί σε Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό - ΙΜΟ), ο εξειδικευμένος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για τη ρύθμιση των θεμάτων ναυτιλίας παγκοσμίως, έχει χαρακτηρίσει επίσημα την πυξίδα ως το ασφαλέστερο μέσον κατευθύνσεως.
Τα πλοία, πριν την ανακάλυψη της πυξίδας, για την πορεία τους, χρησιμοποιούσαν άλλα μέσα τα οποία δεν ήσαν ασφαλή, πολλές φορές έχαναν την πορεία τους και περιπλανόντο στις θάλασσες.
***
Αν η θάλασσα εικονίζει την ανθρώπινη ζωή, το πλοίο που θα οδηγήσει τους επιβάτες του με ασφάλεια στο λιμάνι της αιωνίου ζωής είναι η Ορθόδοξος Εκκλησία, με πυξίδα, την Αγία Γραφή.Όπως η πυξίδα είναι αναγκαία για κάθε πλοίο, έτσι και η Αγία Γραφή είναι αναγκαία για τον ορθό προσανατολισμό της ζωής του καθενός μας, της οικογένειας, της κοινωνίας, του έθνους, των μικρών και των μεγάλων κρατών.
Τα βιβλία της Αγίας Γραφής, τα σαράντα εννέα (49) της Παλαιάς Διαθήκης, και τα είκοσι επτά (27) της Καινής Διαθήκης, είναι θεόπνευστα, άρα είναι και αλάθητα. Περιέχουν την υπό του Θεού αποκαλυφθείσα στους ανθρώπους αλήθεια. Κάθε τι που γράφεται σε αυτή είναι πέρα ως πέρα αληθές και ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, έστω και αν εμείς δυσκολευόμαστε πολύ ή λίγο να το εννοήσουμε.
Στη σύνταξη και διατύπωση των νοημάτων και των λόγων της Αγίας Γραφής συνεργάστηκε ο Θείος παράγοντας, δηλαδή το Άγιο Πνεύμα, εξασφαλίζοντας το αλάθητό της και ο ανθρώπινος παράγοντας, για τη διατύπωση των θείων αληθειών, μέσα από το ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα, το ύφος και τη λογοτεχνική ικανότητα των συγγραφέων .
Οι Πατέρες της Εκκλησίας, με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος ανακάλυψαν στην Αγία Γραφή και θησαυρούς σοφίας. Ο Ιερός Χρυσόστομος, ο μεγάλος μεταλλωρύχος της Βίβλου, έχει πει μεταξύ άλλων : «Και σε μία συλλαβή και σ’ ένα μικρό γράμμα της Γραφής, αν σκαλίσεις θα βρεις κρυμμένους στο βάθος θησαυρούς» και «Όρος απαραίτητος για την ανάπτυξη χριστιανικής ζωής, για την ορθή πορεία της ζωής, είναι η αδιάλειπτος μελέτη της Αγίας Γραφής ».
Η Αγία Γραφή δίνει απαντήσεις σε όλα τα θέματα για την καθημερινή και αιώνια ζωή. Η καθημερινή της μελέτη είναι αναγκαία όχι μόνο για τους κληρικούς, μοναχούς, ασκητές και ερημίτες, όπως εσφαλμένα μερικοί πιστεύουν, αλλά για τον καθένα μας που βρίσκεται σε αυτή τη ζωή.
Ο αοίδιμος διδάσκαλος του Γένους Αδαμάντιος Κοραής είχε χαρακτηρίσει την Αγία Γραφή ως «τον Συνταγματικό Χάρτη της επιγείου και ουρανίου Πατρίδας μας».
Κανένα πλοίο λοιπόν χωρίς πυξίδα, αλλά και κανείς χριστιανός χωρίς την Αγία Γραφή.
***
Και αυτές τις άγιες ημέρες των εορτών της Θειας
Ενανθρωπήσεως, να κάνουμε χρήση της Πυξίδας μας, της Αγίας Γραφής. Να
μελετήσουμε τα κεφάλαια των Ευαγγελιστών που αναφέρονται στη γέννησή
Του, να προσεγγίσουμε το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων. Ο Κύριος ετέχθη και πλήρωσε τα σύμπαντα. Ας τον ακολουθήσουμε βιώνοντας τις εντολές Του.
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)
Πηγή: Τράπεζα Ιδεών