Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Ένας χρόνος πανδημία: Στο ίδιο σημείο, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να καλύψει την ανεπάρκειά της

 

pandimia enan chrono meta 01 

Ανοίγουν τα στόματα επιστημόνων, καταγγέλλουν τα παράλογα

Η κυβέρνηση, έχοντας εργαλειοποιήσει την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ανεβοκατεβάζοντας κατά το δοκούν τον αριθμό των τεστ και των κρουσμάτων, χρησιμοποιώντας ακόμα και διπλά συστήματα καταγραφής, προσπαθεί να καλύψει την ανεπάρκειά της.

Κούραση και οργή. Αυτά τα δύο κυριαρχούν στην κοινωνία, γράφει η «δημοκρατία», ύστερα από έναν χρόνο που μας ταλαιπωρεί η πανδημία. Κούραση και οργή περισσότερο εξαιτίας των κυβερνώντων και λιγότερο εξαιτίας του Covid-19.

Οι πολίτες έχουν κουραστεί να ακούν μεγάλα λόγια και να μη βλέπουν πράξεις. Έχουν απαυδήσει από τον διαρκή και καθημερινό «βομβαρδισμό» αντικρουόμενων απόψεων και έχουν βαρεθεί να βρίσκονται σε ένα συνεχόμενο lockdown, το οποίο μοιάζει να μην έχει τέλος και έχει μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο μαρτύριο του Σίσυφου. Και πλέον οι Έλληνες ξέρουν.

Ξέρουν ότι η κυβέρνηση, έχοντας εργαλειοποιήσει την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ανεβοκατεβάζοντας κατά το δοκούν τον αριθμό των τεστ και των θετικών κρουσμάτων, χρησιμοποιώντας ακόμα και διπλά συστήματα καταγραφής, προσπαθεί να καλύψει τα λάθη και την ανεπάρκειά της στη διαχείριση της πανδημίας.

Έναν χρόνο μετά το πρώτο κρούσμα, η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι η ίδια. Πλέον οι Έλληνες γνωρίζουν, γιατί ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες αρχίζουν και ανοίγουν τα στόματά τους και καταγγέλλουν όσα παράλογα συμβαίνουν στα νοσοκομεία αλλά και στην ίδια την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία σιγά σιγά απαξιώνεται στα μάτια των Ελλήνων.

Καθώς η κοινωνία βρίσκεται στα όρια της έκρηξης και η οικονομία κατευθύνεται ολοταχώς προς τον γκρεμό, ανακοινώνονται συνεχώς lockdown μέσα στο lockdown.

pandimia enan chrono meta 01


Ακόμα και τα ίδια τα μέλη της επιτροπής άρχισαν την ενημέρωση της Παρασκευής για την επέκταση του lockdown στην Αττική και στις υπόλοιπες περιοχές με τη διαπίστωση ότι τα κρούσματα δεν μειώθηκαν όσο υπολόγιζαν. Ομολογία αποτυχίας. Ομολογία ανικανότητας και, όπως είπε η εκ της «ομάδας ενημέρωσης» κυρία Παπαευαγγέλλου, «πρέπει να βρούμε πιο έξυπνους τρόπους από το lockdown για να τα καταφέρουμε μέχρι να φτάσουμε στο απαραίτητο τείχος ανοσίας». Πιο έξυπνους τρόπους. Ακριβώς ό,τι έπρεπε να ακούσει κάθε Έλληνας πολίτης που κουβαλά τον βράχο του τους τελευταίους σχεδόν πέντε μήνες και τώρα του λένε ότι αυτή η λύση που του… σέρβιραν σαν σωτηρία δεν είναι και τόσο «έξυπνη».

Από αύριο και τουλάχιστον για μία εβδομάδα θα συνεχιστεί το «σκληρό lockdown» στην Αττική, στην Αρκαδία, στην Αχαΐα, στην Εύβοια και σε πολλές άλλες περιοχές, που είτε ήταν στο «κόκκινο» είτε μπαίνουν σε αυτό από την αρχή της εβδομάδας. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες της επιτροπής που «εισηγούνται» τα περιοριστικά μέτρα αμφισβητούνται καθημερινά από συναδέλφους τους.

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι καλά πληροφορημένος ως προς το τι ακριβώς ισχύει με τα νούμερα που δίνονται από τον ΕΟΔΥ: «Πρέπει πάντα, αντί να κοιτάμε τον απόλυτο αριθμό των θετικών, να κοιτάμε το πηλίκο. Είναι μια απλή διαίρεση. Αν αυτό μεταβάλλεται, έχουμε έξαρση. Αν μειώνεται, έχουμε πτώση».

Όσον αφορά την απόδοση των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα, μιλώντας στον RealFM και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ήταν κατηγορηματική και μάλλον συμφωνεί με τους υπόλοιπους συναδέλφους της, ότι δεν ήταν και τόσο «έξυπνο» μέτρο: «Η αλήθεια είναι ότι το μέτρο του lockdown, όχι μόνο επειδή έχει κουραστεί ο κόσμος, θα έπρεπε να είναι το τελευταίο μέτρο, να έχουμε εξαντλήσει όλα τα άλλα μέτρα. Πράγμα που δεν έγινε ούτε στις μεγαλουπόλεις, στα ΜΜΜ και δεν έγινε η πλήρης εφαρμογή της τηλεργασίας».

pandimia enan chrono meta 01


Κάποιοι μάλλον έχουν ακολουθήσει τη λογική (και κάποιοι άλλοι όχι, όπως και η Ελλάδα) και προσπαθούν να σώσουν και την οικονομία τους και την κοινωνία από τον διαρκή εγκλεισμό.
Στην Ισπανία, σε πολλές περιοχές, τα μουσεία, οι όπερες, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα κλαμπ έμειναν ανοιχτά. Στη Νορβηγία οι επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά. Ανοιχτή είναι και η εστίαση στη Σλοβενία.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι θα περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας σε όλα τα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα μπαρ, ενώ ταυτόχρονα θα τεθούν και πιο αυστηρά όρια στον αριθμό των πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα καταστήματα. Στη Γαλλία καταστήματα και σχολεία είναι ανοιχτά. Κλειστά παραμένουν τα καφέ, τα εστιατόρια και τα πολιτιστικά κέντρα. Η Γερμανία βρίσκεται σε lockdown έως τις 7 Μαρτίου.


Ο τρόμος των οκτώ και η αλήθεια για τις Εντατικές

Καθημερινά και πιεστικά, ως μέσο τρομοκράτησης, υπάρχει σε όλα τα δελτία ειδήσεων και στα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ η επισήμανση ότι τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους και δεν υπάρχουν ΜΕΘ για Covid-19. Τα ίδια μέσα όμως επί έναν χρόνο μεταδίδουν άκριτα τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και όλων των υπουργών της κυβέρνησης, ότι έχουν αυξηθεί οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε 1.200.

Η αλήθεια ποια είναι;

pandimia enan chrono meta 01


Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ είναι αποκαλυπτική
ως προς το τι συμβαίνει σε αυτήν εδώ τη χώρα, που όλοι έχουν βαλθεί να μας πείσουν στα λόγια ότι διαθέτει το καλύτερο σύστημα υγείας και στην πράξη ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με Covid-19 πεθαίνει εκτός ΜΕΘ, καθώς δεν υπάρχουν ούτε οι μισές από όσες υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη:

«Συνεχώς ανοίγουν νέες ΜΕΘ κορωνοϊού. Χωρίς σχέδιο. Χωρίς προετοιμασία. Μετατρέπονται γενικές ΜΕΘ με τη μεταφορά των διασωληνωμένων γενικών περιστατικών σε άλλες ΜΕΘ (Αγία Όλγα, Ερυθρός). Λειτουργούν τελευταία στιγμή χωρίς σχέδιο, με προσωπικό που μετακινείται από άλλα τμήματα ή νοσοκομεία». Ανακοίνωση της περασμένης Πέμπτης είναι αυτή, όχι του προηγούμενου χρόνου.

Ο,τι κέρδισε ο ελληνικός λαός το σκόρπισε η κυβέρνηση. Ελάχιστα έκανε για τη θωράκιση του ΕΣΥ και πλέον την περασμένη Παρασκευή στην Αττική των 5.000.000 ανθρώπων -και σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ- υπήρχαν 42 κενές ΜΕΘ.

 

Πηγή: newsbreak.gr, Τράπεζα Ιδεών