Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της AstraZeneca; 9 χώρες ανέστειλαν τους εμβολιασμούς...


Σχόλιο Τ.Ι.:
Καταγράφονται όλοι σχεδόν οι θάνατοι ότι προέρχονται από Covid, ενώ οι άλλοι από τις παρενέργειες εμβολίων παρουσιάζονται ως φυσιολογικοί...

______________

Το εμβόλιο των Astrazeneca και Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει σίγουρα προκαλέσει τη μεγαλύτερη αναταραχή και τις περισσότερες συζητήσεις και αμφιβολίες για την ασφάλειά του. Μετά από περιστατικό θρόμβωσης στην Αυστρία, παρτίδες του εμβολίου αποσύρονται, ενώ χώρες διακόπτουν τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο, με τη Βρετανία να υπερασπίζεται την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του.Στην ίδια γραμμή και η Γαλλία, καθώς οι αρχές δεν βλέπουν κανέναν λόγο για να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου  

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας από την  άλλη ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca, μετά τις πληροφορίες σχετικά με τον σχηματισμό θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί. Παρτίδα του εμβολίου αποσύρει η Σικελία.


Πέθανε 49χρονη νοσοκόμα στην Αυστρία

Η Αυστρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σταμάτησε να χορηγεί την παρτίδα των εμβολίων που παρασκευάστηκαν από τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, μετά τον θάνατο μιας 49χρονης νοσοκόμας που υπέκυψε σε "σοβαρές διαταραχές πήξης του αίματος" μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό της.

Μια από τις συναδέλφους της, ηλικίας 35 ετών, που εμβολιάστηκε με δόση από την ίδια παρτίδα, εκδήλωσε πνευμονική εμβολή αλλά τώρα βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης.

Δυο ακόμη περιπτώσεις "θρομβοεμβολικών επεισοδίων αναφέρθηκαν" μετά τους εμβολιασμούς με δόσεις από την ίδια παρτίδα, ανακοίνωσε ο ΕΜΑ.

Ωστόσο "δεν υπάρχει, επί του παρόντος, καμιά ένδειξη ότι ο εμβολιασμός είχε αυτές τις συνέπειες, που δεν συγκαταλέγονται στις αναφερόμενες παρενέργειες του εμβολίου αυτού", πρόσθεσε ο ΕΜΑ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι τίποτε δεν παραπέμπει μέχρι σήμερα σε κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων στα άτομα που έχουν εμβολιασθεί κατά της Covid-19.

«Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Οι ευρωπαϊκές χώρες τόνισαν ότι μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό, συμπλήρωσε ο ΕΜΑ.

Η θέση της επιτροπής ασφάλειας του ΕΜΑ "είναι ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερισχύουν των κινδύνων" καθώς και ότι "το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται κατά τη διάρκεια της έρευνας" που έχει ξεκινήσει, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή χαρακτήρισε τη διακοπή των εμβολιασμών "προληπτικό μέτρο", σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το εμβόλιο προκάλεσε αυτούς τους θρόμβους.


Οι χώρες αναστέλλουν τους εμβολιασμούς

Κατόπιν αυτού του περιστατικού και παρά τις εκκλήσεις του ΕΜΑ για ψυχραιμία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο, ανέστειλαν αμέσως τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν από την ίδια παρτίδα, η οποία παραδόθηκε σε 17 χώρες και που περιλάμβανε ένα εκατομμύριο εμβόλια.

Ομοίως σήμερα, Δανία και Νορβηγία ανέστειλαν τους εμβολιασμούς. προληπτικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας τη χρήση του εμβολίου κατά του Covid-19, που παρασκευάζεται από την AstraZeneca, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων.

Η αναστολή στη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου λαμβάνει χώρα «έπειτα από αναφορές σοβαρών περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων στο αίμα σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19», ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Δανίας υπογραμμίζοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο εμβόλιο και τους θρόμβους».

«Στη Νορβηγία κάνουμε μια παύση των εμβολιασμών με AstraZeneca», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ο Γκέιρ Μπούχολμ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Περιμένουμε πληροφορίες για να δούμε αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κι αυτό το περιστατικό αιματικών θρόμβων».

Επίσης και στη Σικελία αποσύρθηκε παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca, εξαιτίας του θανάτου ενός αξιωματικού του ιταλικού ναυτικού, λίγο μετά τον εμβολιασμό του. Η δικαιοσύνη μάλιστα ξεκίνησε έρευνα, με αποστολή κλήσεων σε απολογία σε είκοσι ένα άτομα. Σύμφωνα με τον Τύπο, υπάρχει η υποψία ότι τα εμβόλια της συγκεκριμένης παρτίδας δεν συντηρήθηκαν με τον κατάλληλο τρόπο.

Η Ισπανία παντως δεν έχει καταγράψει περιστατικά σχηματισμού θρόμβων που να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει την χορήγηση του εμβολίου, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας.

Η υπουργός δήλωσε ότι ενημερώθηκε για περιστατικά σχηματισμού θρόμβων μεταξύ ατόμων που εμβολιάσθηκαν πρόσφατα στην Αυστρία, αλλά πρόσθεσε ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδειχθεί συσχέτιση ανάμεσα στο εμβόλιο και τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων» και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA ) αξιολογεί την κατάσταση.

[...]

 

Πηγή: naftemporiki.gr, Τράπεζα Ιδεών