Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Γιορτάζεται σήμερα ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

agios iwannhs o xrysostomos 27


Σόνια Ευθυμιάδου Παπασταύρου, δασκάλα, συγγραφέας

 
Γιορτάζεται σήμερα ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, μεγάλος ρήτορας της Ορθοδοξίας και μέγας συγγραφέας. Αυτά τα ξέρουμε όλοι και τα καταλαβαίνουμε επίσης.

Εκείνα που ούτε καταλαβαίνουμε ούτε στον νου μας χωράνε, καθώς ζούμε σε ένα παρόν που συγκεκριμένα χαρακτηριστικά έχει είναι… Είναι πως διόλου δε δίσταζε με την θεά Εξουσία να τα βάζει συχνά και για οποιονδήποτε λόγο που σημασία είχε για όλους∙ πως δεν ήταν οσφυοκάμπτης, δεν υποκλινόταν στον βασιλιά ούτε στους αυλικούς του, δεν έσκυψε τη μέση του ούτε στην ισχυρή βασίλισσα, που, εν τέλει, τον εξόρισε κι έχασε τη ζωή του. Δεν ήταν τσανακογλείφτης όπως δυστυχώς είναι κάποιοι σημερινοί συνάνθρωποι που τους εκπροσώπους της Εξουσίας γλείφουν για να ‘χουν να καρπώνονται οφέλη που θα μπορούσαν να μην υπάρχουν στην απλή και λιτή ζωή τους, που παράδειγμα θα ‘πρεπε να είναι, όχι προς αποφυγή, αλλά προς μίμηση για τον λαό μας όλο.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι αιώνιο σύμβολο κι έτσι θα παραμένει για τον λαό που θα διψάει πάντοτε για την αλήθεια, για το δίκιο, για τη δύναμη που θα ‘πρεπε όλοι να ‘χουμε, υπερασπιζόμενοι την αλήθεια∙ σύμβολο θα παραμένει αιώνιο για τη γενναιότητα που θα ‘πρεπε όλοι να διαθέτουμε, υπερασπιζόμενοι το δίκιο που συχνά καταπατείται. Έτσι που να ακούμε να μας λέγεται το «Πες τα, Χρυσόστομε!» και να το αξίζουμε όλοι…

ΥΓ:Θερμές ευχαριστίες στον Χαράλαμπο Κυριλλίδη για τη φωτο της εικόνας του Αγίου που μου 'στειλε σήμερα!

 

Πηγή: https://www.facebook.com/profile.php?id=100052591576474, Τράπεζα Ιδεών