Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά: Δελτίο Τύπου σχετικά με την καθολική εφαρμογή της μάσκας προσώπου στα παιδιά, ως μέτρου προφύλαξης από τον Covid-19

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά»

7-9-2020


Το Υπουργείο Παιδείας με πρόσφατη οδηγία του ορίζει ως υποχρεωτική την εφαρμογή της μάσκας προσώπου στα σχολεία και σε όλους τους χώρους για τα παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω και τους εκπαιδευτικούς. Κατόπιν αυτού του μέτρου που επέβαλε το Υπουργείο το κίνημα υπέρ της παραδοσιακής οικογένειας «Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά», για λόγους επιστημονικής συνέπειας, και σεβασμού στην υγεία και την προσωπικότητα των παιδιών και των εκπαιδευτικών, κρίνουν κατάλληλο να επισημάνουν τα παρακάτω που αφορούν στη χρήση μάσκας ως μέτρου προφύλαξης από τον Covid-19.

  1. Τα παιδιά νοσούν λιγότερο από τους ενήλικες και δεν συμβάλλουν σε αξιόλογο βαθμό στην επέκταση της επιδημίας.
  2. Τα παιδιά δυσκολεύονται στην αξιόπιστη εφαρμογή της μάσκας, ώστε η εφαρμογή της από αυτά δεν δύναται να θεωρηθεί αξιόπιστος τρόπος αποφυγής μετάδοσης του ιού.
  3. Η μάσκα, εν δυνάμει, δημιουργεί προβλήματα στην καρδιοαναπνευστική λειτουργία, στη μαθησιακή διαδικασία και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ή όχι παθολογικό υπόβαθρο. Εάν υπάρχει παθολογικό υπόβαθρο στο παιδί ο προβληματισμός στην εφαρμογή της είναι ακόμη πιο σοβαρός.
  4. Πρόκειται για μέτρο που δεν υποστηρίζεται επαρκώς επιστημονικά, υπάρχει έκκληση για περαιτέρω μελέτες, ενώ υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την πρόκληση ζημίας στην υγεία.
  5. Η εφαρμογή της συστήνεται, καταρχήν, ως μέσο φραγμού στον ιό, αλλά το μέτρο οφείλει να προσαρμόζεται, ανάλογα, στις συνθήκες και τις ανάγκες και να αξιολογείται τόσο αρχικά όσο και σε τακτική βάση για πρώιμη ανίχνευση δυνητικής βλάβης στα παιδιά.
  6. Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές Χώρες, για τους ανωτέρω λόγους, δεν επέβαλαν την υποχρεωτική και γενικευμένη χρήση της μάσκας και μάλιστα από την ηλικία του νηπιαγωγείου.

Με βάση τα ανωτέρω επιστημονικά στοιχεία, θεωρούμε πως η καθολική εφαρμογή της μάσκας από το νηπιαγωγείο, ως μέτρο πρόληψης εξάπλωσης του ιού Covid-19,

  • δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά,
  • δεν επιβεβαιώνεται από την παρούσα εμπειρία,
  • εγκυμονεί κινδύνους για τους ευαίσθητους πληθυσμούς παιδιών και
  • προκαλεί δυνητικά βλάβες στα υγιή παιδιά.

Πρόκειται για στρατηγική, που δεν συστήνεται αδιακρίτως από κανέναν και, προπάντων, από τους σοβαρούς διεθνείς Οργανισμούς Υγείας, από τους οποίους, αντίθετα, εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις.

Το κίνημα «Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά», επιθυμώντας να προστατεύσει τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, δηλώνει πως είναι αντίθετο στην αδιάκριτη και καθολική εφαρμογή της μάσκας στο σχολείο.

Καλούμε τους γονείς, τους Συλλόγους γονέων και κάθε αρμόδιο να ενημερωθούν και να επιδιώξουν την προστασία των παιδιών τους με μέτρα αποτελεσματικότερα, ασφαλέστερα, και τεκμηριωμένα επιστημονικά.

Καλούμε την επιστημονική επιτροπή Δημόσιας Υγείας που αποφάσισε την καθολική επιβολή της μάσκας στα παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την κρισιμότητα των επιδημιολογικών στοιχείων που την οδήγησαν σε αυτό το μέτρο.

Kαλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει άμεσα τις εντολές που έχει δώσει, σχετικά με την επιβολή της μάσκας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και να σταματήσει να εκφοβίζει τους γονείς και το διδακτικό προσωπικό.

 

Άρθρο με σχετική επιστημονική αρθρογραφία- βιβλιογραφία:

Έχει αξία η εφαρμογή της μάσκας στο σχολείο και στα υγιή παιδιά ως μέτρο προστασίας στην πανδημία του Covid-19;

 

Ακολουθήστε την προσπάθεια:

https://mumdadandkids.gr

https://facebook.com/mumdadandkidshellas

https://vimeo.com/mumdadandkids

https://twitter.com/mumdadandkidsgr

 

Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά


Πηγή:  Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά