Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Αγία Σοφία: Πένθιμες καμπάνες και Ακάθιστος Ύμνος στους Ελληνορθόδοξους Ιερούς Ναούς σήμερα [24 Ιουλίου 2020]

agia sofia penthimes kampanes kai akathistos ymnos stous ellinorthodoxous naous simera 01

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και η σημερινή (24/07) τέλεση μουσουλμανικής προσευχής στο μνημείο, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να ψάλει τον Ακάθιστο Ύμνο στη Μητρόπολη Αθηνών.

Ως «ημέρα θλίψης» έχει χαρακτηρίσει τη σημερινή (24/07) ημέρα η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, καθώς θα τελεστεί μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, αφού το μνημείο μετετράπη εκ νέου σε τζαμί μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας που γνωστοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου. 

Ο Ακάθιστος Ύμνος στη Μητρόπολη

Σε ανακοίνωσή της, την Πέμπτη (23/07), η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έκανε λόγο για «ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία» και ανακοίνωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σήμερα (24/07), θα ψάλει τον Ακάθιστο Ύμνο στη Μητρόπολη, αφού θα προστεί στη σχετική Ιερά Ακολουθία.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση τονίζεται το εξής:

«Την Παρασκευή, 24 Ιουλίου ε.ε. και ώρα 20:00, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, θα προστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών».

Ανάλογη Ιερά Ακολουθία θα τελεστεί και στη Μητρόπολη Δημητριάδος.


Πένθιμες κωδωνοκρουσίες

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης γνωστοποίησε, την Τρίτη (21/07), πως οι καμπάνες των εκκλησιών του νησιού θα χτυπήσουν πένθιμα, στις 12:00, σε μια συμβολική κίνηση που εκφράζει «τον πόνο και τη θλίψη» για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. 

Αναλυτικά, στην εν λόγω ανακοίνωση που έχει δημοσιεύσει το neakriti.gr, επισημαίνεται:

«Η Εκκλησία της Κρήτης δέεται καρδιακά για τη Μητέρα Εκκλησία, τον Πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο και τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχης μας, κύριο Βαρθολομαίο, προσβλέποντας στο έλεος και τη φιλανθρωπία του Πανοικτίρμονος Θεού, για την προσβλητική και απαράδεκτη αυτή απόφαση».

Σε ανάλογη κίνηση, δηλαδή πένθιμη κωδωνοκρουσία, θα προβούν οι Μητροπόλεις Δημητριάδος, Νέας Ιωνίας, Κερκύρας, Μεσογαίας, Πατρών, Καλαμαριάς, Βεροίας, Καλαβρύτων, Αλεξανδρούπολης και Χίου. Το ίδιο θα γίνει και στις ΗΠΑ ύστερα από απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Ακόμα, όλες οι σημαίες που βρίσκονται σε ελληνορθόδοξους ναούς θα κυματίζουν μεσίστιες. 


Διαμαρτυρία στην Αθήνα

Η μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και έτσι έχει προγραμματιστεί σχετική διαμαρτυρία στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με τη συγκέντρωση να έχει προγραμματιστεί για τις 19:00, στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, κοντά στην παλιά Βουλή.

«Εκπρόσωποι του ακροδεξιού φάσματος αναμένεται να βρίσκονται εκεί, δεν θέλουμε καμία σχέση μαζί τους» έχουν αναφέρει οι διοργανωτές.

Κατά την προγραμματισμένη κινητοποίηση αναμένεται να παραθέσουν ομιλίες ιστορικοί, συγγραφείς και θεολόγοι.


Πηγή: sputniknews.gr, Τράπεζα Ιδεών