Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Αναβολικά Στεροειδή και Εφηβεία

steroids 01

Μεταξύ των νέων και εφήβων παρατηρείται συχνά η χρήση ουσιών με σκοπό την αύξηση της μυικής μάζας τους. Οι λόγοι είναι κοινωνικοί και κοσμητικοί. Εξέχουσα δε θέση στις  ουσίες αυτές κατέχουν τα αναβολικά στεροειδή ή απλά στεροειδή.
Αυτά είναι φαρμακευτικές ουσίες που σχετίζονται με την ορμόνη τεστοστερόνη και έχουν συγκεκριμένες ιατρικές ενδείξεις. Οι ενδείξεις τους αφορούν σύνδρομα καχεξίας, ορμονική ανεπάρκεια, και γενικότερα καταστάσεις φθοράς του οργανισμού. Όμως οι αθλούμενοι νέοι  καταχρώνται τα  στεροειδή για να χτίσουν μύες και να βελτιώσουν την φυσική τους εμφάνιση, με δόσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα συνταγογραφούνταν για μιά ιατρική κατάσταση όπως  η καθυστερημένη εφηβεία ή η απώλεια μυϊκής μάζας λόγω ασθένειας.
Η χρήση τους με αυτόν τον τρόπο δεν είναι νόμιμη ούτε ασφαλής και δέν σχετίζεται με τη γενικώς συνιστώμενη άσκηση που αποβλέπει στα οφέλη της γυμναστικής. Δηλαδή δεν αποβλέπει στη βελτίωση της λειτουργικότητας του καρδιαγγειακού, στη βελτίωση του μεταβολικού του προφίλ ,στην δόμηση ισχυρών οστών, στην αύξηση της μυικής ισχύος για την καλύτερη λειτουργικότητα του ατόμου, ούτε και την ψυχική του ευεξία.
Η νόμιμη χρήση των ουσιών αυτών γίνεται μόνο με ιατρική συνταγογράφηση για τις συγκεκριμένες παθήσεις.Έίναι δυνατόν όμως να υφίσταται παράνομη συνταγογράφηση, παραγωγή σε μυστικά εργαστήρια και παράνομη διακίνηση, παραγγελία από το ίντερνετ , διακίνηση από γυμναστήρια κτλ.