Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Οδηγίες προς γονείς και εφήβους για την εγκράτεια

sexoualiki diapaidagwgisi 06
 
Οδηγίες προς τους γονείς.
 
Είναι καλύτερα να περιμένετε!
Η έρευνα είναι σαφής ότι η πιο υγιής προσέγγιση της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι να καθυστερήσετε οποιαδήποτε συμμετοχή σ αυτήν μέχρι τον γάμο σας.Οι παρακάτω προτάσεις θα βοηθήσουν τον έφηβο και τον γονέα του  στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Πώς οι γονείς μπορούν να έχουν ενθαρρυντικό ρόλο  στην σεξουαλική αποχή -την εγκράτεια -των  έφηβων παιδιών τους;

  • Διατηρήστε εσείς οι ίδιοι οι γονείς έναν υγιή γάμο και μια σχέση αγάπης με τον σύζυγό σας.
  • Συμμετέχετε με συνέπεια στη ζωή της Εκκλησίας.
  • Συνεργαστείτε με άλλες οικογένειες που μοιράζονται τις αξίες σας και έχουν παιδιά περίπου στην ηλικία των παιδιών σας.
  • Ζητείστε από τα παιδιά σας την υπακοή και την πειθαρχία στους κανόνες που θα έχετε συμφωνήσει ως οικογένεια.
  • Παρέχετε στα παιδιά σας οικογενειακή ζεστασιά και συναισθηματική υποστήριξη.
  • Μάθετε στα παιδιά σας να σέβονται τον Θεό και τις αξίες της πίστης μας.
  • Ρυθμίστε και ελέγξτε τί παρακολουθούν τα παιδιά σας στα μέσα ψυχαγωγίας συμπεριλαμβανομένων των: Τηλεόραση, βίντεο, ταινίες, περιοδικά και το Διαδίκτυο.
  • Καθορίστε και εξηγήστε ρητά τις σεξουαλικές συμπεριφορές, ορίσετε σεξουαλικές έννοιες και λέξεις ώστε να είναι σαφώς κατανοητά.
  • Εξηγείστε με σαφήνεια τις προσδοκίες σας στον έφηβο.Πείτε του ότι θα ωφεληθεί από το να είναι εγκρατής και μάλιστα αυτό περιμένετε από εκείνον -αλλά χωρίς να φαίνεται σαν κήρυγμα.
  • Υποδείξτε κανόνες και όρια  στις σχέσεις και παρέες των παιδιών με το άλλο φύλο με βάση την ηλικία και την ωριμότητα του εφήβου.
  • Παρακολουθήστε τις εξωσχολικές δραστηριότητες του εφήβου σας.
  • Να αποκτάτε πληροφόρηση για το πού είναι ο έφηβος, τι κάνει αυτός ή αυτή , και να γνωρίζετε επίσης το πώς θα επικοινωνήσετε μαζί του άν χρειαστεί.
  • Διδάξτε δεξιότητες και τεχνικές άρνησης στα έφηβα παιδιά σας.
  • Συζητήστε τους πιθανούς κινδύνους του προγαμιαίου σεξ, αλλά μην το κάνετε να ακούγεται σαν κήρυγμα ή απειλή.
  • Ενθαρρύνετε τον έφηβό σας να κάνει παρέα και να βρίσκεται μαζί με άλλους εφήβους που είναι εγκρατείς.
  • Προετοιμάστε έναν έφηβο υποψιασμένο για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από   φίλους και συμμαθητές.
  • Βοηθήστε τον έφηβο να κάνει σχέδια για το μέλλον πέρα από το λύκειο. Θέσετε ωραίους στόχους. Συζητήστε τις ελπίδες και τα όνειρά του για το μέλλον και ενθαρρύνετέ τον σε ό,τι καλό επιθυμεί.
  • Απαγορεύστε τη χρήση αλκοόλ εκτός από τις κοινές οικογενειακές ευκαιρίες.
  • Εάν το παιδί σας έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά με οποιονδήποτε τρόπο, οδηγήστε το σε έναν σύμβουλο ικανό να το βοηθήσει.
  • Ξεκινήστε τη σεξουαλική εκπαίδευση σε νεαρή ηλικία (χωρίς ακρότητες και όσο το απαιτούν οι καταστάσεις) και κρατήστε τη συνομιλία για τα θέματα αυτά ζωντανή σε όλα τα χρόνια της ανάπτυξής του.

Πηγή: Douglas A. Abbott & Joseph M. White, Flying High: Βοηθώντας τους εφήβους να επιλέξουν την αποχή ", Synthesis Press,2001. Διατίθεται στο Amazon.com και το Deseret.com

sexoualiki diapaidagwgisi 07

Οδηγίες για εφήβους.

Μια δωδεκάδα στρατηγικών οδηγιών για τους έφηβους που θέλουν να είναι εγκρατείς.
  1. Κατανοείστε τη διαφορά μεταξύ άνεσης στις σχέσεις και ιδιαίτερης-αυξημένης οικειότητας.
    Κρατήστε σαφή διαχωριστική γραμμή στη σωματική επικοινωνία και οικειότητα.
  2. Πάρτε άμεσα την απόφασή σας να κρατηθείτε εγκρατής.
  3. Θέστε όρια στην σωματική επαφή και να βρίσκεστε σε εγρήγορση ώστε να κρατηθείτε μέσα σε αυτά τα όρια.
  4. Να συναναστρέφεστε με φίλους που μοιράζονται τις αξίες σας και αγωνίζονται με εγκράτεια όπως εσείς.
  5. Κρατήστε τη σκέψη σας καθαρή αποφεύγοντας παραστάσεις που την παρασύρουν όπως κάποια μουσικά κομμάτια, ταινίες, περιοδικά, καθώς και το διαδίκτυο.
  6. Όταν είσαι παρέα με κάποιον απασχολήσου με διασκεδαστικές δραστηριότητες χωρίς να περνάς πολύ ώρα μαζί απομονωμένος και μή μένεις  αργά το βράδυ.
  7. Να συμμετέχετε σε εποικοδομητικές δραστηριότητες μετά το σχολείο, όπως ο αθλητισμός, το ωραίο θέατρο, κάποιοι σύλλογοι ή σε μιά εργασία μερικής απασχόλησης .
  8. Πάρτε μέρος σε ουσιαστικές πνευματικού τύπου δραστηριότητες, όπως ο Εκκλησιασμός, η μελέτη της Αγίας Γραφής, των Πατερικών κειμένων και άλλων πνευματικών βιβλίων όπως βίους Αγίων, Συναξάρια. Αγωνιστείτε να κάνετε τακτικά προσευχή, παρακολουθείστε θρησκευτικές ομιλίες και αναζητήστε πνευματική καθοδήγηση .
  9. Συνειδητοποιήστε ότι οι κίνδυνοι από τις προγαμιαίες σχέσεις είναι πραγματικοί και μπορούν να συμβούν και σε σας.
    Θα μπορούσες να μείνεις εσύ έγκυος ή να αφήσεις κάποια κοπέλλα έγκυο ή να εκδηλώσεις μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.
  10. Αναγνωρίστε τα οφέλη της αποχής, δηλαδή ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, (STD), ούτε σας περιμένει ένα απροσδιόριστο μέλλον.
  11. Θυμηθείτε ότι είστε ελεύθεροι να κάνετε επιλογές σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά σας, αλλά είστε επίσης υπεύθυνοι για αυτές τις επιλογές. Μόλις κάνετε τις κακές επιλογές δεν είστε πλέον ελεύθεροι να αποφύγετε ή να αγνοείσετε τις συνέπειες των συμπεριφορών σας.
  12. Εάν έχετε ήδη κάνει κάποιο λάθος στη σεξουαλική σας συμπεριφορά, μπορείτε να αλλάξετε και να επιστρέψετε σε μια πιό συνετή και υπεύθυνη ζωή.
  13. Μαμά Μπαμπάς και Παιδιά: Μήν ξεχνάτε ότι το σώμα σας δεν είναι δικό σας, αλλά δώρο του Πλάστη σας, ο Οποίος του έβαλε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για να λειτουργεί σωστά. Και ο Πλάστης και το πρόγραμμα βρίσκονται μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Πηγή: Douglas A. Abbott & Joseph M. White, "Πετώντας ψηλά: Βοηθώντας τους εφήβους να επιλέξουν την εγκράτεια ", Synthesis Press, 2001. Διατίθεται στο Amazon.com και το Deseret.com, Μαμά Μπαμπάς και Παιδιά