Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Υπομονή στις δύσκολες καταστάσεις του γάμου

Κατεβάστε την ομιλία του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου:
Υπομονή στις δύσκολες καταστάσεις του γάμου (18/12/2008)
  • Η αξία της εμπιστοσύνης στην πρόνοια του Θεού κατά το παράδειγμα της εκλογής συζύγου για τον Ισαάκ.
  • Όταν ο άνθρωπος προσεύχεται με πίστη, ο Θεός δεν τον εγκαταλείπει.
  • Τις αδυναμίες μας και τις αποτυχίες μας δεν πρέπει να τις φορτώνουμε στον Θεό.
  • Ο παράγοντας άνθρωπος είναι απρόβλεπτος. Σήμερα είναι καλός, αύριο γίνεται ό,τι χειρότερο! Όμως μήπως πρέπει να σκεφτούμε ότι ακόμα και ένας δύσκολος άνθρωπος στον γάμο μας μήπως τελικά αυτό είναι που μας ωφελεί πραγματικά; Και μήπως αυτό είναι που ζητούμε πραγματικά εάν καταλάβουμε ποιος είναι ο σκοπός του γάμου;
  • Ο σκοπός του γάμου ο πρώτος δεν είναι να περάσουμε καλά, ούτε να γίνουμε ευτυχισμένοι, ούτε να κάμουμε μωρά, ούτε να αποκτήσουμε σπίτια και αυτοκίνητα και διάφορα πράματα, αλλά ο σκοπός του γάμου είναι η σωτηρία μας.
  • Παραδείγματα ενάρετων, αγίων έγγαμων ανθρώπων με μαρτυρικό γάμο. Η αξία της υπομονής στην καθημερινότητα του γάμου.
  • Να ξέρουμε πάντοτε ότι ο σκοπός του γάμου μας ο πρώτος είναι η Βασιλεία του Θεού, είναι η σωτηρία μας και μέσα σ' αυτόν τον σκοπό και μέσα σ' αυτήν την πορεία πρέπει να εντάσσουμε όλες τις δυσκολίες του γάμου. Και έτσι κάμνουμε υπομονή, λαμβάνουμε θάρρος, κουράγιο, δύναμη, καρτερία να βαδίσουμε τον δρόμο μας.
  • Αν δεν μπορώ να τον βαστάξω και δεν μπορώ άλλο να συνεχίσω, ταπεινά, μπορώ να ομολογήσω την αδυναμία μου και να πω «συγγνώμη, Θεέ μου, δεν μπορώ άλλο με αυτόν τον άνθρωπο!» Έχω το δικαίωμα να διαζευχθώ αυτόν τον άνθρωπο. 
  • Εάν όμως τον βαστάξω αυτόν τον άνθρωπο, εάν όμως τον κάνω υπομονή και σταθώ δίπλα απ' αυτόν τον άνθρωπο, και πω «όχι, θα βαστάξω αυτόν τον άνθρωπο γιατί τον εδέχθηκα ως εκ χειρός Κυρίου (σαν να μου τον έδωσε ο ίδιος ο Θεός μέσα στο χέρι...)!» και κάνω υπομονή και καρτερία πραγματικά θα γίνω άγιος.
  • Όπως ο Θεός δεν εκδιώκει κανένα άνθρωπο όταν αμαρτήσει, όσες αμαρτίες και να κάνουμε κι όσες μοιχίες και πορνείες και να κάνουμε ο Θεός μάς δέχεται μετανοούντας... Εάν λοιπόν μας δέχεται, εμείς πώς μπορούμε να αποδιώξουμε τον άλλο άνθρωπο; Που για την αδυναμία μας μας έδωσε αυτό το δικαίωμα. Παρά ταύτα, αν υπερβούμε αυτό το δικαίωμα γινόμαστε όμοιοι με τον Θεό και γινόμαστε πραγματικά παιδιά του Θεού.
  • Προχωρούμε στον γάμο μας προσευχόμενοι. Ναι, σίγουρα να μου αρέσει, σίγουρα να με αναπαύσει από πάσα άποψη, σίγουρα αυτό το πρόσωπο που θα παντρευτώ από πάσα άποψη να εκφράζει και να με γεμίζει, αλλά πρέπει αυτήν την πορεία μου να τη συνοδεύει και η προσευχή μου. 
  • Παράδειγμα από το γεροντικό: Προσευχή, υπόσχεση και εμπιστοσύνη χωρίς ερωτηματικά στον Θεό. Η αλλοίωση του άλλου.
  • Ενώπιον του Θεού δέχομαι αυτόν τον άνθρωπο και υπόσχομαι να βαδίσω τη ζωή μου μαζί μ' αυτόν τον άνθρωπο. Μου βγαίνει δύσκολος, στραβός, πολύλογος... Εάν αγωνιστείς για την αγάπη του Θεού και κάνεις υπομονή αυτόν τον άνθρωπο και έχεις πεποίθηση ότι ο Θεός μου έδωσε αυτόν τον άνθρωπο και αν δεν πάμε καλά και δεν τα καταφέρνουμε, δεν είναι επειδή ο Θεός είναι κακός και ήθελε να μου δώσει αυτόν τον άνθρωπο, αλλά γιατί αυτός ο άνθρωπος είναι για τη σωτηρία μου και παύσεις να βλέπεις τον γάμο ευδαιμονιστικά, να πεις «μα γιατί παντρεύτηκα; Δεν παντρεύτηκα για να ζήσω ευτυχισμένα;» Και πεις «όχι! Δεν παντρεύτηκα για να ζήσω ευτυχισμένα! Παντρεύτηκα για να σωθώ, παντρεύτηκα για τη Βασιλεία του Θεού!» τότε ναι αντέχεις και κάμνεις υπομονή. Διαφορετικά ψάχνεις να βρεις την «ευτυχία»...
  • Εάν η βάση του γάμου είναι λανθασμένη και δεν έχει τον σωστό προορισμό της, θα βγουν πολλά παράσιτα στην πορεία αυτή και πολλές δυσκολίες.
  • Ο πατήρ Παΐσιος έλεγε όταν πήγαιναν άνθρωποι και του έλεγαν «κάνε προσευχή να βρούμε καμιά καλή κοπέλα»...: «Ρε παιδιά, άμα εσείς που είστε της Εκκλησίας παιδιά θέλετε καλές κοπέλες, οι κακές κοπέλες τι θα γίνουν βρε ύστερα; Ποιος θα τες πάρει;»
  • Μαρτυρικό φρόνημα να έχεις και να ξέρεις ότι το να ζεις με έναν άνθρωπο άλλο πρέπει να είσαι μάρτυρας, να αγαπάς τον άλλο και για την αγάπη του να θυσιάζεσαι.
  • Οι άνθρωποι είχαν άλλη αντίληψη περί γάμου παλαιότερα και γι' αυτό άντεχαν τον γάμο τους.
  • «Είχε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, όχι γιατί πέρασε καλά, αλλά γιατί ακριβώς δεν πέρασε καλά. Αλλά όλη τη δυσκολία της την αξιοποίησε πνευματικά και δεν την απέρριψε, ούτε πέταξε τον σταυρό της. Τον κράτησε, τον έφερε εις πέρας, με υπομονή και προσευχή και καρτερία.»
  • Σήμερα εύκολα πετάγουμε τον σταυρό από πάνω μας!... Σε όλα μας είμαστε εύκολοι, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο μεγάλα. Οι παλαιότεροι ήταν άνθρωποι φιλόπονοι... Και τα πιο απλά πράγματα έγιναν εύκολα σε τόσο σημείο που έχασαν και το νόημά τους πλέον, έχασαν και την ομορφιά τους, έχασαν και την ουσία τους. Γι' αυτό καταντήσαμε όλα τα πράγματα να μας είναι ανούσια και άνοστα.
  • Όταν κάτι είναι μέσα από τον κόπο και τον πόνο και τη δυσκολία είναι πιο όμορφο, πιο ωραίο. Ενώ όταν τα έχεις όλα, σε πιάνει ανορεξία!
  • Τα εύκολα, λοιπόν, πράγματα δεν είναι και εύγεστα. Τα δύσκολα πράγματα όμως είναι εύγεστα, έχουν ουσία και γι' αυτό ο άνθρωπος ο οποίος κοπιάζει στη ζωή του, έχει τη φιλοπονία, μέσα από τον πόνο, μέσα από τον κόπο, μέσα από τη δυσκολία αγιάζεται και γίνεται κι ο ίδιος ένας πολύ γλυκύς άνθρωπος, ένας γλυκύτατος άνθρωπος και γίνεται όμορφος άνθρωπος, ωραίος άνθρωπος.
  • Ο αρραβώνας είναι η υπόσχεση που δίνει ο ένας στον άλλο και η εγγύηση του λόγου τους... Επικαλούμαστε τη χάρη του Θεού για να στηριχθεί ο λόγος αυτός, γιατί σίγουρα στην πορεία τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Πολλά περιστατικά θα τύχουν που θα κλονίσουν αυτόν τον λαληθέντα λόγο. Πολλά περιστατικά και πολλοί πειρασμοί και πολλές δυσκολίες.  
  • Στην περίοδο της γνωριμίας είναι καλό ο άνθρωπος να περνά κλυδωνισμούς και σεισμούς στη σχέση του για να εξιχνιάζει τον άλλο άνθρωπο, για να στηρίζεται η σχέση και να βγάζει γερές και βαθιές ρίζες. Να μην είναι επιπόλαια αυτή η σχέση και μετά με την πρώτη δυσκολία να συντριβούν τα πάντα...
  • Είναι σημαντικό να επικαλείται ο άνθρωπος την ευλογία του Θεού και τη δύναμη του Θεού και τη σκέπη του Θεού ώστε να στηριχθεί ο λόγος αυτός. Γιατί να στηριχθεί; Γιατί δεν είναι εύκολο πράγμα να υπόσχεται στον άλλο άνθρωπο και μετά να αίρεις την υπόσχεσή σου! Δεν είναι εύκολο πράγμα να δίδεις στον άλλο άνθρωπο έδαφος να χτίσει πάνω όλο το οικοδόμημά του... Καλύτερα είναι να μη βιαστούμε να βγάλουμε από το στόμα μας λόγους... Ας περιμένει κανείς κι ας έχει κι αυτήν την αγωνία... μέχρι να είμαστε απόλυτα βέβαιοι.  
  • Έφτασες και είπες στον άλλο άνθρωπο ότι «πράγματι εγώ σ' αγαπώ και θα βαδίσω τον δρόμο μου μαζί σου» τότε πρέπει να είσαι πολύ-πολύ σοβαρός, πάρα πολύ σοβαρός γιατί δεν είναι εύκολο πράγμα να καταστρέφεις κάτι που ο άλλος έκτισε πάνω σ' αυτό που εσύ του είπες. Και επειδή η αγάπη είναι πολύ μεγάλη δύναμη της ψυχής του ανθρώπου και επειδή κτίζει ο άνθρωπος όλο το είναι του πάνω σ' αυτά τα πράγματα είναι ολέθριο, είναι καταστροφικό κανείς να βιώσει αυτήν την απώλεια της απόρριψης ή της κατάρριψης της σχέσης του.
  • Πρέπει να είμαστε πάντοτε ισορροπημένοι, να μην ειδωλοποιούμε ποτέ τον γάμο μας!
  • Έναν τέλειο αν τον βλέπεις σαν τέλειο δεν έχει αξία, αλλά έναν ατελή να του συμπεριφέρεσαι και να τον αποδέχεσαι ως τέλειο, αυτό έχει αξία!
  • Ούτε να ειδωλοποιούμε τον άλλο, αλλά ούτε και να υποσχόμαστε μεγάλα πράγματα στον άλλο άνθρωπο, γιατί προϊόντος του χρόνου, θα έρθει η ώρα της κόπωσης, της δυσκολίας, της απομυθοποίησης, του φυσικού μαρασμού των πραγμάτων και τότε θα έχεις πάνω σου το βάρος της κατάρρευσης του άλλου ανθρώπου, γιατί δυστυχώς τον έβαλες να κτίσει πάνω σε ένα ψεύτικο έδαφος.  
  • Εάν από την αρχή προσέξομε και μιλήσομε συγκρατημένα και μιλήσομε σοβαρά και πούμε του άλλου: «Κοίταξε, επειδή ακριβώς σε αγαπώ, γι' αυτό και δεν θα σου πω αυτήν τη λέξη, εάν δεν είμαι απόλυτα βέβαιος. Αλλά κι όταν είμαι απόλυτα βέβαιος θα σου πω ότι ναι σε αγαπώ, αλλά πρόσεξε μη με κάνεις είδωλο, γιατί είμαι άνθρωπος!» 
  • Η λανθασμένη άποψη του κόσμου για όσους είναι μέσα στην Εκκλησία: ή είσαι άγγελος ή είσαι δαίμονας!... Οι βίοι των αγίων δεν αποκρύπτουν το ότι αναφέρονται σε ανθρώπους.
  • Άνθρωπος είναι κι αυτός, θα έχει κάποια ώρα κι αυτός τις δυσκολίες και αδυναμίες του... Δέξου το μέσα στα όρια αυτά του ανθρώπου. Με δεδομένα ισορροπημένα, για να μην απογοητευθείς και να μην απογοητεύσεις.  
  • Ο άνθρωπος όταν είναι ενθουσιασμένος ή απογοητευμένος κάνει λάθη, να το ξέρετε. Και σε ώρα ενθουσιασμού και σε ώρα απογοήτευσης μη βγάζετε αποφάσεις ποτέ, ακόμα και για τον γάμο σας. Κάτσε περίμενε να φύγει ο ενθουσιασμός, να φύγει η απογοήτευση, να βρεις την ισορροπία σου και τότε αποφάσισε που θα δεις τα πράγματα καλύτερα.