Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Μνημόσυνο μοναχού Νικοδήμου Γρηγοριάτη [23-01-2009 / 05- Φεβρουαρίου2023]

ὥσπερ γὰρ ἐν τῷ  ̓Αδὰμ πάντες ἀποθνήσκουσιν, οὕτω καὶ ἐν τῷ Χριστῷ πάντες ζωοποιηθήσονται.
Αποστ. Παύλος 15ο κεφ. της Α’ Κορινθίου

ΜΝΗΜΗ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

Καθώς νοσταλγούμε με πολύ αγάπη την απουσία τού αδελφού μας πατέρα Νικόδημου από κοντά μας.ερχονται σαν ηλιαχτίδες οι σκέψεις και κατεβαίνουν με πολύ ζέση στην καρδιά, απλές ανθρώπινεςστιγμές που μοιραστείκαμε μαζί με τον παιδαγωγό αδελφό στην εν Χριστώ ζωή μας.

Η εν Χριστώ παρέαμε τόν αδελφό πατέρα Νικόδημο έφερε αναπόφευκτα την πρόνοια του Θεού Πατέρα σε εμάς, καθώςισχύει ότι χάριν του βασιλικού ποτίζεται και η γλάστρα. Δεν παύουμε να ενθυμούμεθα μεθ' εκπλήξεωςκαι πολύς ευγνωμοσύνης τίς δωρεάν κατά παραχώρηση Θεού θείες ενέργειες που απολαμβάνουν όσοιβρίσκονται δίπλα σε αγίους χριστιανούς και φάρους του ολοζώντανου Θεού.

Πολλοί και στις μέρες μας Καλόγεροι και ιερείς πάσχουν το λειτούργημα τούς ώντας ως μαγνήτες του θείου έρωτος και της θείαςχάριτος. Σε αυτούς τούς βιαστές που με τον εν Χριστώ αγώνα τούς, ξεπερνούν την << καλή >> αλλάχλιαρή κατά τα άλλα συνήθεια των αρετών. Σε αυτούς τους αδελφούς που μας διδάσκουν ναπαραμένουμε στην οδό τής μετανοίας και να αφήνουμε πίσω μας την οδό τής αποστασίας και τήςασωτίας.

Στους λίγους αλλά εκλεκτούς συνάμα που αποφεύγουν την προσκόλληση στα γήινα πατώντας την φιλαυτία τούς επί τής γης. Σε αυτούς που αγαπούν συνεχώς τον δωροθέτη Χριστό εν παντί τρόπο καιτόπο της Δεσποτείας αυτού είτε όταν τούς δίνει είτε όταν δεν τούς δίνει, τα επουράνια και τα επίγειαδώρα του.

Σε αυτούς που καθημερινά ως οξυγόνο και αδιαλείπτως μεγαλύνει η ψυχή και πάντα τα εντόςτούς, τον Κύριον, και το όνομα το Άγιον αυτού!! Έίχαμε κι εμείς την ευκαιρία και μεγάλη ευλογίαδόξα τω θεώ να γνωρίσουμε έναν από αυτούς! Τούςφωτοφόρους αστέρας που έζησαν δίπλα μας μέσω της πρόνοιας του καλού μας Θεού.

Ο πατέρας καιαδελφός Νικόδημος ο Γρηγοριάτης ο Αγιορείτης, ήταν αυτό που λέμε με απλά λόγια, ο άνθρωπος τούΘεού. Ένας απλός μοναχός φαινομενικά στην όψη, αλλά απλανής οδηγός, πιστός και θερμόςστρατιώτης Χριστού, φέρει την γνήσια βασιλική σφραγίδα των λόγων και πράξεων του Κυρίου του, έτσιόπως μιλάει και συμπεριφέρεται σε όλους εμάς.

Αφήνει απαλά το αποτύπωμα τής προσωπικής τούαγάπης - ενώσεως με τον Κύριο μάς Ιησού Χριστό πάνω στην πολυκύμαντη από βιωτικές μέριμνες καθημερινότητας μας. Έχει την άνωθεν δύναμη να διαλύει ως άλλο φώς Χριστού την σκοτεινιά και τηνπλάνη της εποχής του και της εποχής μας.

Καταλύτης και επίκαιρη όσο ποτέ η ανεξίτηλος από το δικότου αίμα, και όχι αβασάνιστη καρδιακή απόφαση του, πάει κόντρα στο δήθεν επιβαλλόμενο πνεύμα τηςψευτο χαρούμενης εποχής. Μίας εποχής υποτιθέμενης αγάπης, όμως δυστυχώς άνευ θυσίας και κυρίως,άνευ προσωπικού δεξιού σταυρού!! Σίγουρα θα ήταν δύσκολη για άλλους κοινούς θνητούς η απόφασηγια τον βαριά πάσχων αδελφό. Ήταν μία απόφαση που είχε να κάνει με δύο ανθρωπίνες ζωές και κυρίωςδύο ψυχές.

Καθαρή τρέχει ως γάργαρο νερό και χτυπά μες στα τοιχώματα της πνευματικής του καρδιάς ηορθόδοξη διδασκαλία που ξεχειλίζει και πνίγει εντέλει την στείρα λογική και το διά ταύτα του κόσμουτούτου. Η εν Χριστώ ευαγγελική παράδοση των πατέρων μεταλαμπαδεύει σε αυτόν τόν φωτισμό τουΘεού και τόν οδηγεί ώστε να προσέξει με ιδιαίτερη προσοχή την ψυχή που αδημονεί μέσα σε ένα βαριάτραυματισμένο σώμα. Το σώμα αδελφοί μου του κλινήρη αδελφού! Με τίμημα την διακοπή της δικήςτου παράτασης στην ζωή ο καρδιακός Νικόδημος διαφυλάσσει την ψυχή του αδελφού αυτού καισυντάσσεται ως γνήσιος μιμητής και μαθητής του διδασκάλου τού Χριστού με όλους τους αγίους. Δενδέχεται στους ώμους του ουδεμία παρέμβαση έστω κι ολίγον λεπτών στην πρόωρη απώλεια του κλινήρηβαριά πάσχων αδελφού ώστε να παραταθεί η δική του ζωή επί της γης. Γνώρισε πολύ καλά από μικρόπαιδί σαν μοναχός την πανουργία τού εχθρού και κατατάχθηκε με άλλους εν Χριστώ συμπολεμιστές -καλογήρους στο Άγιο Όρος στον Α' παγκόσμιο πόλεμο της ανθρωπότητας.

Έναν πόλεμο που δεντελείωσε ακόμη. Επέλεξε φυσικά από τά δύο αντίπαλα και φύσει αντίθετα στρατόπεδα να βρίσκεταιστου Χριστού και να μισήσει με όλη του την δύναμη το άλλο στρατόπεδο τού λαό πλάνου καιανθρωποκτόνου διαβόλου, << και ωργίσθη ο δράκων και απήλθε ποιήσαι πόλεμον κατά των τηρούντωντας εντολάς του Θεού και εχόντων την μαρτυρίαν Ιησού >> ( ΚΕΦ. ΙΒ 17 αποκ. Ιωάννου.

Γνώρισε ωςμοναχός τον βασιλιά και νικητή αυτού τού πολέμου. Τον αγαπημένο μας. Τόν Εσταυρωμένο. Τοεσφαγμένο αρνίο!!! Αυτόν που ήλθε στον κόσμο για χάρη μας, για να νικήσει !! Αυτόν τον Θεό βασιλιάπου δεν ξεχνά τούς συμπολεμιστές του. Πού τούς παρασημοφορεί όλους. Προσοχή όμως!! Όλους τουςδικούς του ανθρώπους!! Αυτούς τους ανθρώπους που κατάλαβαν την μανία του ανθρωποκτόνουδιαβόλου που με μαεστρία αρχικά ταπείνωσε εις γην την ζωή τους και στην συνέχεια κατατρόπωσε μετον βιολογικό και ενίοτε με τον πνευματικό θάνατο. Ας εννοήσουμε όλοι μας ότι σε αυτόν τον πόλεμοαδελφοί μου δεν γυρίζει κανείς πίσω.

Θύματα ήταν είναι, και θα είναι, όλη η ανθρωπότητα!!! Είτε μετο πέρας του χρόνου με το γήρας << φυσιολογικό θάνατο >> είτε παράκαιρα με πολέμους και τηνμάστιγα των ναρκωτικών, με φόνους και δυστυχήματα. Με ανήθικες και αποτρόπαιες εκτρώσεις αθώωννεογέννητων αγγέλων. Μηχανεύεται και βρίσκει συμμάχους στις θανάσιμες παγίδες του και στουςπαμπόνηρους τρόπους, ο αντίθετος της ζωής. Άρα και αντίθετος του Θεού ! Από παλιά κατάφερε οεξολοθρευτής του κάθε καλού να εξολοθρεύσει το ανθρώπινο γένος από την εποχή των πρωτοπλάστωνμέχρι σήμερα.

Επεμβαίνει στην ζωή και στην κοινωνία τών ανθρώπων εκμεταλλευόμενος πάθη,πρόσωπα, καταστάσεις. Δεν λείπουν βέβαια σε καμία ιστορική χρονική περίοδο οι ήρωες καιαξιωματικοί της πρώτης γραμμής που αντιστέκονται και πέφτουν ως μάρτυρες του τρησιλίου φωτόςεναντίον της σκοτεινής πλάνης του αντιχρίστου διαβόλου. Ακολουθώντας πιστά τον πρωτομάρτυρα εντω σταυρό βασιλιά τους Χριστό!! Ο πατέρας εξαγοράζοντας τον καιρό ( Έφεσ. 16 ) με όλη του τηνκαρδιά τόν γλυκύτατο βασιλιά και παρέμεινε μέχρι τέλους της επίγειας ζωής τού ένας από τους πιστούς ακολούθους του Χριστού μας. Παρέμεινε ζωντανό κύτταρο ποτιζόμενο από το βασιλικό αίμα λόγω τής συχνής θεία μετάληψης στην Εσταυρωμένη αγάπη που αναζωογονεί και βοηθεί όλους τους υπηκόους τουώστε να αντέξουν και να μην λιποτακτήσουν πέφτοντας θύματα στις σειρήνες του αντιχρίστου τουκόσμου τούτου. Ενώθηκε σταδιακά με το Άγιον Πνεύμα για να μην βρεθεί ξαφνικά συν ακόλουθος στοαντίχριστο πνεύμα. Σε ένα πνεύμα που κατευθύνεται σε αντίθετη πορεία και παρασύρει σε απώλεια τόνκόσμο από αυτόν. Αυτόν, τόν γλυκύτατο τριαδικό Θεό!! Με αδιάλειπτη προσοχή και προσευχή, ο π.Νικόδημος αγωνίζεται και μένει ορθόδοξος και ορθόπρακτος, στα δικαιώματα του Χριστού μας.

Παρέμεινε μέχρι τέλους μέσα στην δικαιοσύνη του αίρωντα την αμαρτία όλου του κόσμου! Βγαίνει κιαυτός νικητής και όχι λιποτάκτης και χαμένος στο αντίθετο στρατόπεδο του διαβόλου . Εξάλλου λέγει οψαλμωδός : Εν τη δικαιοσύνη σου εξάξεις εκ θλίψεως την ψυχή μου και εν τω ελέη σού εξολοθρεύσειςτους εχθρούς μου και απωλείς πάντας τους θλίβοντας την ψυχή μου ότι εγώ δούλος σού ειμί Κύριε!! Σταμάτησε να αδικεί ο άνθρωπος τού Θεού εαυτόν και αλλήλους. Γενόμενος έμπειρος με την πάροδοτου χρόνου πνευματικά, προτιμά εν ελευθερία Χριστού να αδικείται παρά νά αδικεί. Εκ νεότητοςπροσπαθεί μέρα με την ημέρα, βιάζει το σαρκίο τού με την ακρίβεια των εντολών για να μην χάσει τηνδικαιοσύνη, την μία. Τού μεγάλου Θεού!! Παρίσταται μικρός δίπλα στον μεγάλο Νικητή Χριστό για ναβγει κι αυτός νικητής : ο νικών, έσται αυτώ ταύτα, και έσομαι αυτώ Θεός και αυτός έσται μοι υιός ΚΕΦ.ΚΑ 7 αποκάλυψη Ιωαν. Στον βασιλιά του Χριστό, στον αίρων την αμαρτία τού κόσμου οφείλεται έτσικι αλλιώς η συνέχεια της πνευματικής ζωής και εν γένει όλης τής ζωής!! Ο πατέρας Νικόδημος πολεμάδίπλα στον θεάνθρωπο Χριστό, όχι μόνο ως ευγνώμων αλλά ως υποχρεωμένος κι εξηγορασμένος δούλος . Ως ένας ακόμη ωφειλέτης μυρίων ταλάντων ζητά κι αυτός ταπεινά τό έλεος - πνευματικό κεφάλαιο απότον παντοδύναμο Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν για να πιστεύει, να αγαπά, να συγχωρά και να προχωράμπροστά. Μεταβαίνει στην χορεία των αληθινών μαθητών υπερνικώντας την επιδερμική μεταμέλεια τούΙούδα που εμπεριέχει ένα ξερό συγνώμη αυτάρεσκης αυτογνωσίας. Ως ο ληστής δέχεται το επιτίμιο τουανθρώπινου γένους γεμίζοντας παράλληλα το πνευματικό του ταμείο από τα πλούσια σταλάγματα τούελέους της Θείας χάριτος και τούς ιδρώτες του θεοφιλούς αγώνα του που τροφοδοτείται από τον Θεό διάτον προσωπικό του Γολγοθά. Ακολουθώντας τον έναν και μόνον Βασιλιά τόν Χριστό, παραμένεισταθερός στον δρόμο της μετανοίας που τον οδηγεί στον σταυρό, στην ανάσταση και εν τέλει στον παράδεισο.

Στους ώμους του καθώς περνά ο καιρός καρφιτσώνονται οι αρετές ως διακριτικά σειρείτιααπό τον δωροθέτη Θεό για την πνευματική του προσπάθειά και πάλη εναντίον του διαβόλου εχθρού.

Στην πλάτη του σηκώνει και δεν σέρνει τον αναλογούντα σταυρό του. Μπορεί να πούνε όσοι τονγνωρίζουν ότι μάλλον αγκαλιάζει με πόθο αυτόν. Δοχείο της θείας χάριτος του Θεού πλέον μοιράζεταιμε εμάς τα άδεια και εμπαθή πυθαράκια απλόχερα τίς δωρεές του Θεού. Μας μαθαίνει τον αόρατοπόλεμο και πόσο πολύτιμο είναι το φως σε αυτόν τόν αγώνα. Μας μαθαίνει να πυροβολούμε τον αρχηγότης κακίας και εχθρό των ανθρώπων και όχι τούς συμπολεμιστές μας Με νοητά πολεμοφόδιακαλοσύνης και καλών έργων μεταξύ μας, μας ζητά να αποφεύγουμε τις θανάσιμες ενέδρες τού εχθρού.Η προσευχή του ως βόμβα μεγατόνων, πέφτει στο στρατόπεδο της πανουργίας, διαλύοντας τα σμήνηκαι τα σχέδια του εχθρού καθημερινά. Φέρεται σε όλους μάς με πολύ καλοσύνη, πολύ σοφία, πολύπροσοχή και πολύ προσευχή. Ενώ είναι χείμαρρος ο λόγος του, είναι αλατισμένος άριστα. Προτιμά τομόνος με μόνο τον Θεό. Η σιωπή του είναι εκοφαντική και διαχέεται γύρω του. Ζει το θέλημα του Θεού Πατέρα και λαμβάνει ενεργό μέρος στην πραγματοποίηση αυτού!! Δεν του λείπει καμία αρετή αλλά δενζει για αυτές.

Ζει για τον Χριστό!! Ζεί, να έχουμε την ευχή του!!!