Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Ανάσταση: Μετά το Χριστός Ανέστη τι καταλαβαίνουν όσοι πάνε στη μαγειρίτσα; Έχουμε σκαρτέψει!

Ποια Ανάσταση καταλαβαίνουμε όταν φεύγουμε αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη; Για ποιο λόγο γινόμαστε εχθροί του Χριστού μας, άθελά μας;

Γεράσιμος Μανωλίδης

«Αν εγώ είμαι ο Χριστιανός, τότε ποιος είναι ο αντίχριστος;». Ο λόγος του μακαριστού Μητροπολίτη Παύλου για όσους φεύγουν αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη

«Έρχεται η Ανάσταση. Χτυπάει η καμπάνα. Χριστός Ανέστη! Κι όμως είναι κάποιοι που εκείνη την ώρα με το που ακούσουν το Χριστός Ανέστη θα πάνε σπίτι τους. Αυτοί τι κατάλαβαν; Τι είδαν; Τίποτε δεν κατάλαβαν, τίποτε δεν είδαν!». Ο λόγος του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου πιο επίκαιρος από ποτέ.

Περιττός ο σχολιασμός, όπως πάντα, σε τέτοιες περιπτώσεις. Ποια Ανάσταση καταλαβαίνουμε όταν φεύγουμε αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη; Για ποιο λόγο γινόμαστε εχθροί του Χριστού μας, άθελά μας;

«Ώστε είναι πιο σημαντική η μαγειρίτσα από το να ακούσουμε την αναστάσιμη λειτουργία που θα ενωθούμε με τη Θεία Κοινωνία με τον αναστημένο Χριστό;»

«Αν εγώ είμαι Χριστιανός, τότε ποιος είναι ο Αντίχριστος;»

Ανάσταση – Μήπως είναι υπερβολή Δεσπότη μου;

«Για θυμηθείτε τι λέει μετά το πρώτο Χριστός Ανέστη: Αναστήτω ο Θεός, και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού, και φυγέτωσαν από προσώπου αυτού οι μισούντες αυτόν».

«Ποιος θα ισχυριστεί στα σοβαρά ότι μπορεί να έχει ίχνος χριστιανικής ιδιότητας και να φύγει από την Ανάσταση».

«Δεν υπάρχει δικαιολογία. Ακόμα κι αν πρόκειται για ετοιμοθάνατο. Διότι, ο ετοιμοθάνατος πρέπει να κοινωνήσει για να φύγει»

«Έχουμε σκαρτέψει, έχουμε χαλάσει»

«Εμείς το κάνουμε, ασυνείδητα. Γι’ αυτό έχουμε σκαρτέψει. Γι’ αυτό, έχουμε σκαρτέψει».

Σε μια προσπάθειά ερμηνείας των λόγων του μακαριστού Δεσπότη Παύλου, κάπου εκεί είναι που «το χάνουμε». Όταν το ασυνείδητο παίρνει τη θέση του «συνηδειτού». Όταν πιστεύουμε πως γινόμαστε μέρος του Θείου θαύματος, της νίκης της ζωής, ενώ στην πραγματικότητα γινόμαστε το ακριβώς αντίθετο.

 

Πηγή: sportime.gr