Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Η Ψυχική Υγεία των παιδιών μας

childrens mental health 05
Πώς να τα βοηθήσουμε όταν πάσχουν ψυχικά και  μας έχουν ανάγκη.
Συχνά υποεκτιμούμε τις συνέπειες αυτών που διαδραματίζονται στην οικογένεια ή στην κοινωνία πάνω στην ψυχική υγεία των παιδιών. Αλλά αυτές υπάρχουν. Άλλοτε δεν κατανοούμε απόλυτα την παιδική συμπεριφορά. Τα παιδιά δεν έχουν μάθει να εκφράζονται με ακρίβεια και σαφήνεια, δεν αντιδρούν πάντα στοχευμένα όπως οι ενήλικες,  ακόμα διαφέρει και ο τρόπος που εκφράζουν το πώς νιώθουν. Μπορεί μερικές φορές να υπερβάλλουν και να υπερδραματοποιούν. Όλα αυτά όμως  δεν σημαίνουν ότι οι απαντήσεις και οι συμπεριφορές των παιδιών δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με απόλυτη προσοχή.
Ως γονείς είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τί μπορούν να υποδηλώνουν συγκεκριμένες συμπεριφορές  και πώς εκδηλώνεται το ψυχικό πρόβλημα του παιδιού μας.
Οι συνήθεις διαταραχές ψυχικής υγείας των παιδιών περιλαμβάνουν το άγχος, την κατάθλιψη, την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ADHD) και την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD).

Άγχος: Είναι φυσικό για τα παιδιά να έχουν φόβους. Είμαστε εδώ ως γονείς για να τους δείξουμε την πραγματικότητα του κόσμου, τι είναι πραγματικά βλαβερό και τι δεν είναι. Όταν όμως ένα παιδί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους καθημερινούς  φόβους και τις ανησυχίες, μπορεί να βιώνει άγχος..Το αγχώδες παιδί εκδηλώνει μη ρεαλιστικό φόβο για αντικείμενα, ζώα ή καταστάσεις, όπως το να πάει στο γιατρό ή σε ένα περιβάλλον με πολύ κόσμο. Ο φόβος αυτός καθρεφτίζει συνήθως μια βαθύτερη αγωνία  και δεν αφορά καθαυτό το προβαλλόμενο αντικείμενο.