Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Ελεύθεροι οι Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, ανήμερα της Παναγίας [15 Αυγούστου 2018] (ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

aggelos dhmhtrhs panagia 01

Σχόλιο Τ.Ι.:
Ανήμερα της Παναγίας, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης, επέστρεψαν στην Ελλάδα. Άλλο ένα μεγάλο θαύμα της Μεγαλόχαρης.

Στις 14 Αυγούστου 2018, αφέθηκαν ελεύθεροιοι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Μετά από 168 μέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν εκ νέου στο δικαστήριο, στις 14 Αυγούστου, όπου κατέθεσαν για έκτη φορά αίτημα απελευθέρωσης. Αυτή τη φορά όμως, ο δικαστής απάντησε θετικά, δίνοντάς τους το «πράσινο» φως για αποχώρηση από τη φυλακή τύπου F της Αδριανούπολης, χωρίς, μάλιστα περιοριστικούς όρους.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, κρατούνταν από τις 2 Μαρτίου.
Στις 17 Ιουλίου, είχαν οδηγηθεί σιδηροδέσμιοι στο δικαστήριο, όπου άκουσαν για πέμπτη φορά τον δικαστή να τους αρνείται την απελευθέρωση, παρά το γεγονός ότι ακόμα και τώρα δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Στις 18 Ιουλίου ήρθη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, γεγονός που δημιουργούσε ελπίδες για την υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς, δεν μπορούσαν να κρατούνται  χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Στις 15 Αυγούστου, στο αεροδρόμιο βρέθηκαν από νωρίς οι γονείς των δύο στρατιωτικών. Τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, αλλά και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.



Άγημα της στρατονομίας είχε παραταχθεί προκειμένου να αποδώσει τιμές, ενώ με το που άνοιξε η πόρτα του αεροσκάφους δύο στρατιωτικοί μπήκαν σ' αυτό και τους έδωσαν τις στολές τους. Από το αεροσκάφος ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Μηχανικού Δημήτρης Κούκλατζης  κατέβηκαν ένστολοι, με τις φόρμες εκστρατείας και όχι με τα πολιτικά ρούχα με τα οποία είχαν επιβιβαστεί.
Οι δύο στρατιωτικοί χαιρέτισαν το παρατεταγμένο άγημα και ακολούθως παρουσιάστηκαν ενώπιον του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή. Οι  Μητρετώδης και Κούκλατζης  αγκάλιασαν στη συνέχεια τους γονείς τους, που με δυσκολία συγκράτησαν τα δάκρυα της ανακούφισης βλέποντας ξανά, μετά από πεντέμισι μήνες, τα παιδιά τους στην Ελλάδα.
Για πολύ μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, έκανε λόγο στις πρώτες του δηλώσεις ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Όπως είπε, «θέλω να στείλω μήνυμα ενότητας. Ελπίζω ότι η απελευθέρωσή τους σ' αυτή τη σημαδιακή μέρα, θα σημάνει και μια άλλη μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Καλωσορίζω τους δύο στρατιωτικούς, τους συγχαίρω γιατί κράτησαν τον όρκο τους, δεν παρέδωσαν τη σημαία και την υπηρέτησαν σ' αυτές τις συνθήκες αιχμαλωσίας και επέστρεψαν για να συνεχίσουν να υπηρετούν την πατρίδα».
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι ο πρωθυπουργός  συνεχάρη τους δύο στρατιωτικούς για τη στάση τους.  Πρόσθεσε, ότι η προσπάθεια για την απελευθέρωσή τους ήταν ενωτική «που και άλλες πολιτικές δυνάμεις συνέβαλαν» και σημείωσε ότι αυτή η  εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Αγγελος Μητρετώδης περιορίσθηκε να πει «ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν».



Στη συνέχεια οι Μητρετώδης και Κούκλατζης επιβιβάσθηκαν σε αυτοκίνητο για να μεταβούν στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις ενώ ενδιαμέσως εκαναν στάση στη Λέσχη Αξιωματικών.

mhtretvdhs koyklatzhs 01
mhtretvdhs koyklatzhs 01
mhtretvdhs koyklatzhs 01
mhtretvdhs koyklatzhs 01

(Πηγή: Πρώτο Θέμα)

Η συγκλονιστική απαίτηση του Άγγελου Μητρετώδη από τη μητέρα του

Ο Έλληνας στρατιωτικός παρά την κράτησή του επί 167 μέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης δεν έχασε το σθένος του και το ηθικό του ούτε λεπτό – Η μητέρα του σεβάστηκε το αίτημά του παρά την αγωνία της.
Με σθένος και δύναμη αντιμετώπισε ο Άγγελος Μητρετώδης την περίοδο που βρισκόταν κλεισμένος στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Το ηθικό του Έλληνα στρατιωτικού που παρέμεινε 5,5 μήνες στις τουρκικές φυλακές μαζί με τον Δημήτρη Κούκλατζη δεν έσπασε ούτε για μία στιγμή.

mhtretvdhs koyklatzhs 01

Σύμφωνα με το thrakinea.gr, ο Μητρετώδης, δείχνοντας δύναμη ψυχής απαίτησε από τη μητέρα του να μην παρακαλέσει κανέναν και με κανέναν τρόπο για την αποφυλάκισή του, αν και γνώριζε ότι κάτι τέτοιο ενδεχόταν να του κόστιζε, στερώντας για περισσότερο χρόνο την ελευθερία του.
Η μητέρα του Άγγελου Μητρετώδη σεβάστηκε και τίμησε την επιθυμία του γιου της, επιμένοντας σε αυτή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας πολιτικός της κεντρικής πολιτικής σκηνής συναντήθηκε με τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών στην Ορεστιάδα και πρότεινε στις μητέρες τους να στείλουν επιστολή στη σύζυγο του Ερντογάν, Εμινέ, απευθυνόμενες σε αυτήν ως μάνα προς μάνα.
«Ο γιος μου μού είπε να μην παρακαλέσω κανέναν», ήταν η κάθετη απάντηση της μητέρας του Άγγελου Μητρετώδη, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο για περαιτέρω συζήτηση.
«Ευχαριστώ στους ανθρώπους που μας στήριξαν, εμάς και τις οικογένειές μας»
Χθες, ο Άγγελος Μητρετώδης βρέθηκε μετά από 5,5 μήνες φυλάκισης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καστοριά.
«Θέλω να πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους ανθρώπους που μας στήριξαν, εμάς και τις οικογένειές μας. Χρόνια πολλά σε όλους», ήταν τα λόγια του Έλληνα στρατιωτικού.
Ο Άγγελος Μητρετώδης αποκάλυψε ότι γνώριζε το κλίμα που επικρατούσε στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της κράτησής του.
«Οι δικοί μας μας μετέφεραν πάντα το κλίμα, τη στήριξη των ανθρώπων και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους», τόνισε.
Για «πρωτόγνωρα συναισθήματα» και μια περιπέτεια που ελπίζει να μην επαναληφθεί έκανε λόγο ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη, Νίκος, που βρίσκεται και πάλι δίπλα στο παιδί του.



(Πηγή: Πρώτο Θέμα)

Σχετικά άρθρα:
1. ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ! ΜΝΗΣΘΗΤΙ ΚΥΡΙΕ τῶν δύο αἰχμαλώτων καί τοῦ φιλοχρίστου ἡμῶν Στρατοῦ !
2. 22 Ὀρθόδοξα Χριστιανικὰ Σωματεῖα Θεσσαλονίκης: Ἀγρυπνία γιά τήν ἀπελέυθερωσή τῶν δύο Ἑλλήνων Στρατιωτικῶν μας [Δευτέρα 28 πρός Τρίτη 29 Μαΐου 2018]
3. Έλληνες στρατιωτικοί: Ρίγη συγκίνησης - Κενά τραπέζια σε στρατόπεδα
4. ΥΠΕΡ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ (ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΑΦΙΣΑ)
5. Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς: Οι θέσεις των Ελλήνων Αξιωματικών στους Ναούς της Καστοριάς
6. Πάσχα στις φυλακές της Τουρκίας θα κάνουν Μητρετώδης και Κούκλατζης [5 Απριλίου 2018]
7. Στέλνουμε όλοι κάρτα “Καλή Ανάσταση” στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
8. Παρασύρθηκαν σε παγίδα οι δύο Έλληνες όμηροι
9. Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων: Ανακοίνωση για τους Έλληνες στρατιωτικούς που έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές
10. Μητροπολίτης Πειραιώς καί Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ: Ανακοινωθέν σχετικό με τους απαχθέντες αξιωματικούς

Πηγή: Τράπεζα Ιδεών