Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Ο μεγαλύτερος πλούτος είναι να προσπαθήσει να διατηρήσει τη συνείδησή του ο άνθρωπος χωρίς βάρος



Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεϊτης

Ο μεγαλύτερος πλούτος είναι να προσπαθήσει να διατηρήσει τη συνείδησή του ο άνθρωπος χωρίς βάρος. Σε περίπτωση δε που θα αισθανθεί κάτι να τον έχει πληγώσει, να το διορθώσει αμέσως και έτσι επανέρχεται πάλι στην ίδια κατάσταση. Πόσες και πόσες φορές δεν μας έχει ελέγξει η συνείδησή μας; Όσο περισσότερο ο άνθρωπος προσέχει τη συνείδησή του, όσο περισσότερο την επιμελείται, τόσο λεπτότερα τον οδηγεί. Όσο δε λεπτότερα τον οδηγεί και τον ελέγχει, τόσον περισσότερο ανεβαίνει στην καθαρότητα.

Υπάρχει και η πονηρά λεγομένη συνείδηση, η οποία έρχεται και αυτή πολλές φορές με το πρόσχημα και με το σχήμα και με τη μορφή της αγαθής συνειδήσεως, και όμως στην ουσία είναι η πονηρά συνείδηση, η διεστραμμένη, η εναντίον του Θεού συνείδηση. Η πονηρά συνείδηση είναι εκείνη η φωνή, η οποία διδάσκει αντίθετα, κυρίως πλανεμένα και διεστραμμένα.

Η αγαθή συνείδηση έχει σαν αφετηρία και σαν αρχή και σαν θεμέλιο την ταπεινοφροσύνη και την υπακοή. Η πονηρά συνείδηση έχει ως αρχήν της την υπερηφάνεια και την ανυπακοή. Όταν δεν πείθεται κανείς στον Γέροντα, όταν αντιστέκεται, όταν άλλα του λέγουν και άλλα λέγει, όταν δεν ακούει, τότε έχει την λεγομένην αυτοπεποίθηση. Η τοιαύτη συνείδηση είναι πονηρά συνείδηση είδηση.

Πηγή: Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεϊτης