Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Εσύ τί θα προτιμούσες;


Ένας πλούσιος άνθρωπος, μια παλαιότερη εποχή, έβγαλε αγγελία ότι ζητούσε ένα νέο, να οδηγεί το αμάξι του με καλό μισθό. Παρουσιάστηκαν τρεις νέοι διεκδικώντας τη θέση. Τους κάλεσε και τους τρεις μαζί. Και τους ρώτησε: 
- Πόσο κοντά σε ένα λάκκο, σε ένα χαντάκι, μπορείς να οδηγείς το αμάξι με σιγουριά;  
Λέει ο πρώτος: 
- Εγώ; Ένα πόδι! Και πολύ πάει!
Λέει ο δεύτερος: 
- 'Εγώ; Πέντε δάχτυλα! Και πολύ είναι!
Ρωτάει τον τρίτο: 
- Εσύ τί λες; 
Απάντησε ο τρίτος: 
- Όσο πιο μακριά, τόσο πιο καλά!

Και ο άνθρωπος προσέλαβε τον τρίτο. Γιατί ήθελε καλύτερα να το έχει σίγουρο ότι εξακολουθεί να ζει, παρά να έχει αρχιτσαχπίνη οδηγό και κάθε ημέρα να κινδυνεύει. 
Ο Απόστολος Παύλος συμβουλεύει τους Κορινθίους: " Ὁ δοκῶν ἑστάναι βλεπέτω μή πέσῃ". Μην ξεθαρρεύετε, τους λέει. Μην πιστέψετε ποτέ ότι είσαστε ακλόνητοι στην πίστη και στην υπακοή στο θέλημα του Θεού. Όποιος "το παίζει" ακλόνητος, ας προσέχει μήν πέσει. Γι' αυτό κρατάτε αποστάσεις ἀπό τις αφορμές της αμαρτίας. Μην περπατάτε άκρη-άκρη στον γκρεμό. Μην παριστάνετε τα παλληκάρια. Δεν ήταν ανοήτοι οι άγιοι, που περπατούσαν όσο μπορούσαν πιο μακρυά από τους γκρεμούς της φιληδονίας, της φιλαργυρίας και της φιλοδοξίας. 
Κράτα και συ αποστάσεις από τέτοια "χαντάκια". Ταπεινώσου. Γνώρισε την αδυναμία σου. Και περιφρούρησε τον εαυτό σου. Ο Θεός στους ταπεινούς δίνει τη χάρη Του. Και τους προστατεύει. Αντίθετα παίρνει την χάρη Του από τους "πεποιθότας ἑαυτοῖς". Και επιτρέπει να πέσουν. Για να ξυπνήσουν. Να συνετισθούν. Και να ταπεινωθούν. Και να καταλάβουν ότι:
Όσο πιο μακριά από τις αφορμές των πτώσεων στην αμαρτία, τόσο πιο καλά! 

Μακαριστού Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελετίου

Πηγή: (Έκδοση Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Πρεβέζης), Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία Θήρας